nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Normaflore mesedoboz gyűjtőoldal
Természetes probiotikumok

Természetes probiotikumok

Betegségek, fertőzések, gyomorrontás, hasmenés alatt a bélflóra egyensúlya rendszerint felbomlik és az elszaporodó káros mikroorganizmusokkal túlsúlyba kerülnek a hasznos (az emésztést segítő és az immunrendszert támogató) baktériumokkal szemben. Ilyen esetekben lehet nagy szükség a probiotikus készítményekre és természetes élelmiszerekre, mert ezek lerövidítik azt a folyamatot, amíg a bélflóra egészséges egyensúlya újra visszaáll, így rövidebb ideig kínozzák a beteget az emésztéssel kapcsolatos problémák és hamarabb válik újra ellenállóvá a szervezete.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

A probiotikumok a bélflóra hasznos baktériumcsaládjainak “táplálásával” támogatják az immunrendszer erősödését, regenerálódását. A természetben és a népi konyhában is több olyan alapanyag és étel ismert, amelyek probiotikumként szolgálnak – bár ezekről legtöbbször nem is tudunk. A fermentált ételek és különféle baktérium vagy gombakultúrával erjesztett tejtermékek például ilyenek. Tudtad például, hogy a savanyú káposzta nem csak a benne tárolt vitaminok miatt olyan egészséges a téli időszakban, hanem mert az savanyításában szerepet játszó probiotikus hatású baktériumtörzsek egyúttal az emésztéshez is jótékonyan járulnak hozzá?

Természetes probiotikumok

Joghurtban a hosszú élet titka

Lehet, hogy ma ezt a tényt már egyre többen ismerik, de sokáig egyáltalán nem volt a tudomány előtt nyilvánvaló az ilyen élelmiszerek haszna. Csak az 1900-as évek elején figyelt fel arra egy orosz tudós, Ilja Mecsnyikov, hogy a balkáni pásztornépek között, akik előszeretettel fogyasztották a különféle savanyított tejtermékeket (kecsketejet és joghurtot), igen sok az magas kort megért ember. Az akkor jellemző élettartamhoz képest nagyon kiugró statisztikának számított, hogy ezeken a vidékeken tucat számra élnek egészséges, 100 év feletti öregek, akik a jó közérzetüket az erjesztett tejféleségeknek tulajdonították. Mecsnyikov tudományos alapossággal járt utána a jelenségnek, és felfedezte, hogy ezek az élelmiszerek megváltoztatják az ember vastagbelében zajló rothadás folyamatát, antitoxint termelnek, jótékonyan hatnak a bélflórára és ezáltal hosszabbíthatják meg az életet. Ez olyan jelentős felismerés volt, hogy Nobel-díjjal is elismerte a tudományos világ.

Hagyományos probiotikumok

Ma már nem kell balkáni pásztornak születni ahhoz, hogy hozzájuthassunk a savanyú joghurthoz és kefirekhez, ha fáj a hasunk vagy betegségből kilábalva akarjuk kicsit felerősíteni a szervezetünket. Sőt, igazából nagyszüleink sem nélkülözték ezeket a remek immunerősítő probiotikumokat: az aludttej nálunk is közkeletű finomság volt, de ha ezt nem is, a savanyú káposztát, a kovászos uborkát mindenképpen ismerték és gyakran fogyasztották. Franciaországban, Hollandiában, Dániában pedig elsősorban az olyan fermentált sajtok jelentették a természetes probiotikum forrást, mint például a gouda, a brie, az ementáli, a kecskesajt, a parmezán vagy a camembert, amelyek elsősorban a lactobacillusokat tartalmaznak. Ezek probiotikumként mind kiváló szolgálatot tettek fertőzéses gyomorbántalmak esetén, és azt is tudták a régiek, hogy naponta viszonylag nagyobb mennyiséget – joghurtból például fél litert – érdemes rendszeresen fogyasztani belőlük ahhoz, hogy kifejtsék jótékony hatásukat.

Természetes probiotikumok

Rostok jók, cukrok rosszak

Végül pedig jót tesz a bélflóra hasznos baktériumainak az is, ha rostokban dús élelmiszereket fogyasztunk. Ezek a mikroorganizmusok ugyanis ezekkel a rostokkal táplálkoznak, így például a leveles zöldségek, zabkásák, teljes kiőrlésű gabonafélék nem csak nekünk, de nekik is megfelelő “üzemanyagként” szolgálnak. Ugyanakkor a cukor és az alkohol kifejezetten káros számukra – nem véletlen, hogy napokba telik, míg egy átmulatott éjszaka után a másnapossággal járó gyomorbántalmak elmúlnak, és újra megfelelően tud működni az emésztésünk

Megosztás Facebookon