nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Normaflore mesedoboz gyűjtőoldal
Mitől hasfájós a gyerekem?

Mitől hasfájós a gyerekem?

Számos oka lehet a hasfájásnak, amik közül egyesek otthoni kezeléssel, étrendváltozással kúrálhatók, másokat viszont – főként a tartós, akkut hasfájást – mindenképpen az orvosnak kell kezelni. Különösen a kisgyerekek hajlamosak arra, hogy a különféle betegségeket hasfájással jelezzék. Lássuk, mi is okozhatja ezeket a fájdalmas tüneteket.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Egyebek mellett pszichés okok, szervi megbetegedések, gyomorrontás, fertőzés, székrekedés, megfázás, stressz, a levegő lenyelése, helytelen szoptatás, májbetegség, daganatos betegségek és allergia is szerepelhet az okok között, amik hasfájásos tünetekkel kínozzák a kisgyermekeket. Számos betegség és különféle környezeti hatások miatt könnyen felborulhat a gyermekek érzékeny bélflórájának egyensúlya, ami általában görcsös fájdalmakkal és más kísérő tünetekkel is jár. A kicsiknél nem könnyű feladat megállapítani, mi is áll a hasfájás hátterében, de mielőtt az első jelzésnél azonnal kórházba rohannánk, tartsunk egy kis oknyomozást.

Mitől hasfájós a gyerekem?

Hasfájós újszülött

Az újszülötteknél keserves sírás esetleg a lábak felhúzása jelezheti, hogy a baba hasa fáj. Náluk leggyakrabban a mohó evés miatt alakulnak ki ezek a tüntetek, mert szopás közben nagy adag levegőt is lenyel a pici. Szoptatás közbeni böfiztetéssel ez a probléma megoldható. (Éjszakai etetéseknél ez ritkábban fordul elő, mert ilyenkor a gyermek szinte félálomban, lassabban és nyugodtabban eszik. Azonban nem szabad minden hasfájást a levegőre fogni. Érdemes megvizsgálni a pelenka tartalmát is, és ha ott szokatlan állagú, színű, szagú “végterméket” találunk, akkor forduljunk az orvoshoz. Könnyen megeshet, hogy valamilyen vírusos fertőzés miatt jelentkeznek a hasfájások.
A másik kérdés, amit a kismamának fel kell tennie, hogy milyen módszerrel szoptat: ugyanis ha az anya mindkét melléből szoptat, előfordul, hogy a baba nem jut hozzá a táplálóbb, sűrűbb hátsó tejig, csak a hígabb, vizesebb, úgynevezett szomjoltó tejet kapja meg, amelynek magasabb cukortartalma miatt több bélgázt képződik a kisbaba beleiben. Az anyatej az újszülötteknél egyébként is gyakran okoz gázképződést, mert a baba bélflórája nincs felkészülve a laktóz teljes lebontására – ekkor még az ehhez szükséges enzimek is hiányoznak a baba szervezetéből –, és ezért a vastagbélbe jutó félig emésztett anyagok bomlása szélgörcsöket okoz.
Előfordulhat még, hogy az édesanya étrendjében szerepelnek olyan táplálékok, amik az anyagtejben kiválasztódva szélképződést okoznak, a tápszeres babáknál pedig a tápszerre is érzékenységet mutathat a kicsi.

Nagyobb gyerekek haspanaszai

Ahogy a baba növekszik és kezdetét veszi a hozzátáplálás, egyre több ok miatt jelentkezhetnek hasi fájdalmak. A káposzta, karalábé, karfiol, bab és borsó eleve szélképző hatásúak, de ebben az időszakban találkozhat a gyermek olyan ételféleségekkel is, amik allergiát okoznak. Ha tejtermékek fogyasztása után haspuffadás, nyugtalan gyomor esetleg hányás jelentkezik, akkor valószínűleg laktóz intoleranciáról lehet szó. A lázzal, görcsökkel, hasmenéssel és hányingerrel járó hasfájást pedig ételmérgezés is okozhatja, ha pedig minden hidegrázással is párosul, akkor az is elképzelhető, hogy gyomor- vagy bélhurutról van szó. A bogyós széklet a székrekedés jele lehet, az erős jobboldali vagy köldök táji fájdalmak pedig vakbélgyulladásra utalnak ( a legkisebbeknél ez a fájdalom az alhasnál jelentkezik). Sokszor látszólag minden ok nélkül, egészséges gyermeknél is jelentkezik hasfájás, ami lehet a környezetből érkező stressz hatása is, de a környezet- és életmódváltozás változás (bölcsőde, óvoda, iskola elkezdése) is kiválthatja ezt a pszichoszomatikus tünetet.

Hol fáj?

Szerencsés, ha a gyermek már maga is meg tudja mutatni, hol fáj a hasa, de a legkisebbeknél magunknak kell rájönni. Igen kétségbeejtő tud lenni egy síró, de a panaszait elmondani nem tudó kisbaba, de ne essünk pánikba: egy kis türelemmel magunk is rájöhetünk, hol is fáj a picinek. Fektessük a hátára, nyugtassuk meg és óvatos érintésekkel tapogassuk végig a hasát. Figyeljük a gyermek reakcióit, ahol a legérzékenyebben reagál, ott lehet a fájdalom központja. Egy kis idő múlva újra ismételjük meg ezt, és ha ugyanoda érkezve jelez ismét a gyermek, akkor nagy valószínűséggel rátaláltunk a fájós pontra. Ha a fájdalmakhoz az alábbi tünetek is párosulnak, akkor mielőbb vigyük a gyermeket orvoshoz:

– a fájdalmat székletürítési zavar vagy hányás kíséri;
– vér ürül a végbélből;
– éjszakai fájdalom, melyre a gyerek felébred;
– hirtelen kezdődő, néhány percig tartó, de visszatérő fájdalom;
– jól körülhatárolható, de a köldöktől távoli fájdalom;
– a hát felé, a vállba, a lapockák felé, az alsó végtag felé kisugárzó fájdalom;
– hasfájás fogyással, súlymegállással.
A tisztázatlan eredetű hasfájás különös figyelmet érdemel, ha a családban előfordult fekélybetegség vagy gyulladásos bélbetegség.

Mitől hasfájós a gyerekem?

 

Megosztás Facebookon