Nő vagyok

Szexuális fertőzés vagy hüvelygomba? – így tehetsz különbséget

A hüvelyi fertőzések közül a leggyakoribb a hüvelygomba, amely nem szexuális érintkezéssel terjed elsősorban, de a tünetei hasonlítanak egyes nemi betegségekhez. Mivel a hüvelygombával a legtöbb nőt találkozott már életében akár többször is, fertőző nemi betegséggel viszont szerencsére még nem, előfordul, hogy azt a problémát is a hüvelygombára előírt gyógymóddal igyekszik orvosolni, amire pedig egészen más kúrát javasolna az orvosa. Ezért nem árt, ha ismered a leggyakoribb hüvelyi fertőzések és nemi betegségek tüneteit és ellenszerét!

 

Hüvelygomba

Kezdjük a hüvelygombával a sort, mivel az a leggyakoribb hüvelyi fertőzés. Elég könnyen “beszerezhető”: elég egy nem kellően szellőző, műszálas alsónemű, ami alatt befülled a hüvely bejáratának környéke, egy tartósabb stressz vagy hormonális változás (akár már a menstruációs ciklus alatt jelentkező ösztrogénszint-ingadozás is fogékonnyá tehet egyes nőket a fertőzésre), vagy egy helytelen, szénhidrátokban gazdag étrend ahhoz, hogy a hüvely természetes baktériumflórájának egyensúlya felboruljon, és a betegséget okozó Candida-gombák túlszaporodhassanak.

Szexuális fertőzés vagy hüvelygomba? – így tehetsz különbséget

Ilyenkor szinte azonnal viszkető, égő jellegű érzés jelentkezik a külső és belső nemi szerven, további tünetei pedig a darabos folyás, szexuális aktus során fokozott kellemetlen érzékenység, kipirosodó bőr, hámlás és nedvedzés. Ezek a tünetek általában menzesz előtt a leghevesebbek. Szerencsére ez a probléma jól és gyorsan kezelhető megfelelő gyógyszerekkel – mindenképpen javasolják azonban az orvosok, hogy az első fertőzést ne vény nélkül kapható készítménnyel kezeld, hanem nézesd meg magad az orvosoddal, és vele írass fel gyógyszert. A terhes kismamáknak pedig egyenesen kötelező, hogy az ilyen hüvelyi fertőzést orvossal gyógyíttassák, mert ha maguk kezelik, és elhibázzák a gyógymódot, az akár koraszüléshez is vezethet.

Trichomonas

A trichomonas is meglehetősen gyakori fertőzés – minden ötödik nő elkapja életében egyszer –, ám ez már kifejezetten nemi érintkezés útján terjed, sőt még a közös törölközőhasználat után is átragaszthatják egymásra a párok. Nemcsak a nők, de a férfiak ivarszerveit is megfertőzi, és gyakran tünetmentes – a férfiak sokszor észre sem veszik, hogy megfertőződtek. Nőknél a hüvely és a húgycső nyálkahártyáinak gyulladásával jár a betegség, ami enyhe folyással (ami ritkábban habos, zöldes és bőséges),
Gyakori vizelési ingerrel, viszketéssel és égő jellegű fájdalommal jár. A szexet is meglehetősen fájdalmassá teszi, de szájon át szedhető antibiotikummal egyszeri kezeléssel az esetek 99 százalékában meggyógyítható. Fontos viszont, hogy a partneredet is kezeltesd, ha elkaptad ezt a betegséget, különben hamar visszafertőzhet téged.

Herpesz

A köztudatban egy csupán egy enyhe kis seb a száj sarkában, ami ugyan kellemetlen, de rövid idő alatt elmúlik, a valóságban azonban nagyon is komoly nemi betegség, ami nem csupán gyakori, és könnyen elkapható, hanem akár éveken át megkeserítheti a beteg életét. Ha egyszer fertőződtünk a vírussal, akkor egész életünkben a szervezetünkben marad, és időnként aktivizálódik. A szájon jelentkező változata a gyakoribb (ezt általában a HSV-1 vírus okozza), míg a nemi szervnél előforduló herpeszfertőzés hátterében elsősorban HSV-2 áll. A nemi szerveken a hüvelygombához hasonlóan viszkető, égető érzés jelentkezik, de nincs például bőrpirosodás. A fertőzés után azonban hamarosan – pár órával vagy egy-két nappal később – hólyagok jelennek meg a nemi szerveknél és erősödik a velük járó fájdalom is.

Szexuális fertőzés vagy hüvelygomba? – így tehetsz különbséget

A herpesszel a legnagyobb gond az, hogy véglegesen nem gyógyítható – csupán a tünetei enyhíthetők jó hatásfokkal. Többféle házi módszert is “forgalomban van” a kezelésére – például sós ülőfürdő, jeges borogatás, fájdalomcsillapító kenőcsök –, de a legbiztosabb, ha orvossal iratunk fel megbízható gyógyszert. A herpesz tünetei maguktól is megszűnhetnek, de egészen addig fertőző marad, amíg be nem begyógyultak a vele járó utolsó, apró fekélyek is. Ezért ha ilyen betegséget szereztél be, legyél óvatos és használj óvszert, hogy másoknak ne add tovább a bajt.

 

Olvass még több cikket az intim egészségről az NLCafén:

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top