Nő vagyok

A hüvelygomba tünetei

A leggyakoribb nemi betegségek egyike a hüvelygomba, amely a nők nagy többségét életében legalább egyszer "megtalálja". Általában gyorsan és jó hatásfokkal kezelhető, és az égető, viszkető érzéssel járó tünetek hamar elmúlnak, ha megfelelő gyógyszert használ a beteg, de néha a vény nélkül kapható gyógyszereknél többre van szükség, mert a fertőzés hátterében komolyabb okok állnak.

 

Nehezen elkerülhető, hogy legalább egyszer ne alakuljon ki életünkben egy kiadós hüvelygomba-fertőzés, hiszen a betegség leggyakoribb kiváltója, a Candida albicans gomba a hüvelyflóra részét képezi, és könnyen elszaporodik, ha kialakulnak a számára kedvező körülmények. Elég egy stresszesebb időszak vagy a hormonháztartás megváltozása például klimax, terhesség, esetleg fogamzásgátló szerek hatására, sőt néha csak egy rosszul megválasztott alsónemű kell hozzá, hogy a kórokozó igen kellemetlen bajokat okozzon nekünk “odalent”.

A hüvelygomba tünetei

A legjellemzőbb tünetek

A hüvely gombás fertőzéseinek általában rövid a lappangási ideje, és gyakorlatilag azonnal jelentkeznek a tünetek, ha valakinél candidás típusú fertőzés lép fel. A Candida albicans gombafaj okozza ugyanis ezeknek a fertőzéseknek a zömét, és a legtöbb nő élete során többször is átéli a vele járó kellemetlen, de jól kezelhető tüneteket:

• Égető, viszkető érzés a hüvelybemenet környékén

• Az intim testrész kivörösödése

• Csípős, égető érzés és fájdalom a szexuális együttlét során

• Intenzív, sárgás vagy fehéres hüvelyi folyás, amely legtöbbször az aludttejhez hasonlít leginkább, az állaga pedig túrós, ritkábban morzsalékos.

• Hólyaghurutra utaló vizelési inger, fájdalmas vizelési panaszok

Ne kezeld rutinból

Ezek a tünetek egyszerre és külön-külön is felléphetnek, és több napon keresztül változó intenzitással jelentkeznek. Megfelelő kezeléssel gyorsan elmúlnak, és az esetek 90 százalékában nem is térnek vissza, de vannak nők, akik évente 4-5 alkalommal is szenvednek tőlük. Az ilyen, visszatérő fertőzés hátterében rendszerint valami más probléma áll, amit mindenképpen orvosnak kell felderíteni: lehet, hogy csupán egy kisebb életmód-változtatásra van szükség – például más típusú fehérnemű viselését, kevesebb cukor fogyasztását vagy egy új fogamzásgátló szer használatát ajánlja majd a nőgyógyász –, de az is elképzelhető, hogy egy másik fertőzés a kiváltó ok. Nem szabad tehát “rutinból” kezelni ezt a problémát, különösen akkor nem, ha a panaszok az alábbi körülmények között jelentkeznek:

• Terhesség alatt
• Láz is kíséri a szokásos tüneteket
• Alhasi fájdalmak is társulnak a korábban “megszokott” tünetek mellé

Bízd magad orvosra!

A hüvelygomba kezelésére számos készítmény kapható recept nélkül is a patikákban. Ezek általában gyorsan hatnak és hamar megszüntetik a kínzó, kellemetlen tüneteket, de ennek ellenére nem szabad kizárólag rájuk hagyatkozni, ha gombafertőzésre gyanút adó jeleket tapasztalunk magunkon, hanem – és ez különösen ajánlott az első fertőzés alkalmával – keressünk fel egy szakorvost, hogy tisztázza a problémánk valódi okát. Sok nő szégyelli, hogy ilyen panaszai vannak, ezért nem mer orvoshoz fordulni, hanem egyedül akarja megoldani a problémát. Ennek nem ritkán az eredménye az, hogy “félrekezeli” magát, és gombás fertőzésre való szereket használ, miközben bakteriális eredetű a fertőzése, vagy esetleg herpesz, sorvadásos hüvelygyulladás vagy más betegség okozza a panaszait. Az ilyen öngyógyítások ezért megakadályozzák, hogy fény derüljön a valódi problémára, és csak hónapok elteltével látja először orvos a páciensét, amikor a betegség már szépen kifejlődött, és ezért nehezebben is gyógyítható. Nem ritka, hogy cukorbetegség áll a háttérben, de akár egy HIV-fertőzés első tünete is lehet egy ilyen gombás fertőzés. Az első alkalommal tehát mindenképpen keressünk fel orvost a problémával, és akkor is bízzuk magunkat szakemberre, ha a fertőzés rendszeresen – évente 3-4 alkalommal – visszatér.

Olvass még több cikket az intim egészségről az NLCafén:

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top