Psziché

Hasonlíts és nincs baj!

Hogyan találjunk önmagunkra? Mit tegyünk, ha gyermekünk kilóg a sorból? A Nők Lapja Psziché legfrissebb számában ezekre a kérdésekre is kerestük a választ. A lapot Akovács Éva főszerkesztő ajánlja.
Hasonlíts és nincs baj!

“Túl élénk a fantáziája, magatartás négyes” – nem voltam még nyolcéves, amikor beírták a feddést piros borítású ellenőrzőmbe. A tanító néni alig leplezett sértődéssel üzente meg a szüleimnek, hogy bizony, ez a gyerek kilóg a sorból, tessék otthon valamit kezdeni vele. Kényes helyzet lehetett ez anyáméknak, a fantáziám olykor valóban csapongott, de mégis hogy mondja meg az ember egy nyolcévesnek, hogy ne mutasd ki, lányom, ha unatkozol, mert a te meséid a fejedben színesebbek, mint a tanító néni történetei, de vágj hozzá jó arcot – és főleg ne legyél más, mint a többiek?
Ma is rengeteg olyan esetről hallok, amikor az általános iskolást attól féltik a szülei, nehogy különbözzön a többiektől, nehogy kilógjon a sorból. Olvadjon be, idomuljon, ötöst hozzon. Bár úgy tűnik, a különórák azért vannak, hogy kiugrót, jobbat teljesítsen a gyerek valamiből, de ha megpiszkáljuk a témát, kiderül, hogy sajnos sokszor ezekre is épp a “hasonulás” miatt küldi a szülő: jár mindenki, pont a miénk legyen más?
Kamaszkorban, fiatal felnőttként súlyosbodik a másság terhe, és néhány család nehezen kezeli, ha a gyerek szembemegy az otthoni hagyományokkal. Az állandó feszült hangulattól a teljes kitagadásig többfokozatú retorziót alkalmazhatnak, ha letér az útról, amit ők kijelöltek. Egyes családokban elképzelhetetlen, hogy más szakmát válasszon a következő generáció: “Hiszen apád, nagyapád, bátyád is ügyvéd/cukrász/boltos volt, érted csináltunk mindent, és most hálátlanul lelépnél?” Megdöbbentő sztorikat meséltek nekünk cikkeink szereplői arról, hogyan nem fogadták el őket, miként kellett megküzdeniük azért, hogy bebizonyítsák a környezetüknek, családjuknak és maguknak: bizony a fekete bárány is a nyáj része.

Ha problémád van, orvost, lelki kapaszkodót keresel, írj nekünk a psziche@centralmediacsoport.hu e-mail címre, segítünk! Kövess minket a Facebookon is: www.facebook.com/pszichemagazin!

Hasonlíts és nincs baj!

A legfrissebb lapszám tartalmából:

  • Az légy, aki vagy! – Szily Nóra beszélget Vad Katival és Karafiáth Orsolyával
  • Az önmagunkra találás művészete
  • Body art – Az ellentétek harmóniája
  • A lélekbúvár hercegnő – Marie Bonaparte különös élete
  • A viselkedészavar nem neveletlenség

Ha szeretnél előfizetni a magazinra, itt megteheted! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top