Psziché

Békésen világra jönni

Akik hipnoszülés útján adtak életet a gyermeküknek, harmonikus, örömteli élményről számoltak be. Mivel nyolc hónapos várandósan félelemmel nézek a közelgő esemény elé, elhatároztam, hogy esélyt adok a módszernek. A kalandba a férjemmel vágtunk bele.

Budapesten, Gazdagréten egy finom ízléssel berendezett, nyugalmat árasztó stúdió fogad minket és még két házaspárt, akik szintén úgy döntöttek, egy intenzív tanfolyam keretei között sajátítják el a módszer kulcselemeit. Miután kényelembe helyezzük magunkat, Kuharcsik Réka hipnoterapeuta, a hipnoszülés-tanfolyam vezetője ízletes teával oldja bennünk a kezdeti feszültséget.

Apukák a gáton

Jó hallani a bemutatkozáskor, hogy a férjek nem kényszer hatására, hanem önszántukból kísérték el párjukat, és nagy izgalommal készülnek a közös élményre. Van, aki már nem is az elsőre, mert három gyereke van, de szeretné, ha ezúttal a vajúdás és a szülés alkalmával még nagyobb támasza lehetne a feleségének.
“Nagyon fontos a nagy esemény alatt a támogató kísérőtárs jelenléte, aki lehet az anyuka, a testvér, egy dúla vagy egy jó barát is, ha a férj nem vállalja ezt a szerepet. Nincs ezzel semmi probléma – mondja Réka. – A lényeg, hogy a választott társ a nehezebb pillanatokon átsegítse a kismamát, mindvégig támasza legyen, de ezt csak akkor tegye, ha érez magában kellő erőt, motivációt és magabiztosságot. Ha a férjre mindezt csak a feleség erőlteti, akkor a nem akarásnak sokszor nyögés a vége. Azért azt jó tudni, hogy a közös felkészülés és támogatás élménye különlegesen mély kötődést eredményez a párok között.”
Szerencsére itt mindenki nyitottan és pozitívan áll ehhez a kérdéshez, így nincs szükség buzdító szavakra, azonnal megindulhat a közös munka.

Békésen világra jönni

Ha félelem nincs, fájdalom sincs

Az ismerkedés után tanfolyamvezetőnk beavat minket a hipnoszülés történetébe, technikáiba és előnyeibe. Leszögezi, hogy a hipnózistól nem kell félnünk, hiszen ez nem egy hókuszpókusz, melynek során öntudatlanok vagyunk. Egy kellemes és természetes, módosult tudatállapotot jelent csupán, melyhez hasonlót a hétköznapok során is spontán megélünk. Például amikor belefeledkezünk egy szerelmes filmbe vagy elbambulunk beszélgetés közben, mert épp máshol járnak a gondolataink.
“Az önhipnózis annyiban különbözik ezektől a mindennapi állapotoktól, hogy tudatosan engedjük bele magunkat egy mély relaxációba, mely alatt mentálisan és fizikailag is ellazulunk – világosít fel bennünket Réka. – A módszer hasonlatos az autogén tréning technikájához.
Rendszeres gyakorlás hatására oldódnak az érzelmi blokkjaink, félelmeink és feszültségünk, melyek tudat alatt gátolhatnak minket abban, hogy örömteli élményként éljük meg gyermekünk világrajövetelét. Ha ugyanis a félelem nincs jelen, a fájdalom is eltűnik. Ezt állapította meg dr. Grantly Dick-Read angol szülészorvos a 20-as években, amikor vajúdó asszonyokat tanulmányozott. Úgy találta: az állandó aggodalom feszültséget okoz a testben, különösen a méhben, és ez gátolja a természetes szülési folyamatot, meghosszabbítja a vajúdást. Nincs szükség tehát mesterséges fájdalomcsillapítókra, mert a relaxált testben az izmok ellazulnak, és az ekkor természetesen termelődő endorfintól csökken a fájdalomérzet.”

Egészséges mama, egészséges baba

Az angol szülészorvos elméletét persze sokáig vitatták, és a módszert csak 1989-ben élesztette újjá a hipnoszülés-mozgalom. Vezetője, Marie F. Mongan szerint minden nő képes békésen és könnyen szülni – kivéve persze a szövődményes eseteket –, hiszen ez ösztönös tudásunk. Még ma is sok helyen a világon, például Afrikában vagy Indiában, ezzel a természetes módszerrel hozzák világra gyermeküket az asszonyok.
“Relaxációs, légzés- és vizualizációs gyakorlatokkal mi is megtanulhatunk lazítani, bízni a testünkben, és mindemellett megszabadulhatunk a bénító szorongástól – biztat minket oktatónk. – A technikák elsajátítása során segítek kifejleszteni a bizalmat és a könnyed hozzáállást a saját ösztönös szülőképességetekkel kapcsolatban. Így nem lesz szükségetek fájdalomcsillapító gyógyszerekre, gátmetszésre, a szülés több órával lerövidülhet, és kisebb lesz a beavatkozások esélye is. Mindvégig nyugodtak, kiegyensúlyozottak, energikusak maradhattok. És ez jó hatással lesz a kisbabátokra is!”

Fókuszált figyelem

Réka egy egyszerű vizualizációs gyakorlaton keresztül mutatja meg, hogyan tudjuk a tudatunkat fókuszálni, a felesleges gondolatokat elengedni. Lágy zene szól, miközben egy számunkra kedves konyhába kell képzelnünk magunkat, ahol kedvenc ételünk rotyog a tűzhelyen. Ízeket, illatokat, színeket idézünk fel, és megtapasztaljuk, hogy ezek mennyire valóságosak tudnak lenni. Tehát ha a gondolatainkat tudatosan irányítjuk, a félelemtől is megszabadulhatunk, és az örömteli szülésre összpontosíthatunk.
Ennek bizonyítékaként tanfolyamvezetőnk olyan hipnoszülés-kisfilmeket vetít le nekünk, melyek során a nők párjuk támogatásával, befelé figyelve, szinte fájdalom nélkül hozzák világra babájukat. Eddig szándékosan kerültem a szülésvideókat, de látva, hogy ilyen békés, meghitt is lehet ez a folyamat, kezd oldódni a félelmem. Mivel a filmeken is jól látszik, hogy ezeknek a vajúdásoknak és könnyed szüléseknek fontos részük a légzéstechnika elsajátítása, ennek gyakorlása következik. Kipróbáljuk, hogyan támogathatjuk testünket méhizomzatunk ellazításában hosszan benntartott és kifújt levegővételekkel.
A technikákat aztán otthon kell majd mindennap ismételgetnünk a szülésig, hogy ezek rutinszerűvé váljanak. Akárcsak az úgynevezett szivárványrelaxációt, melybe szintén belemerülünk Réka vezetésével, és amellyel harmonizálni tudjuk testünk energiáit, valamint elmélyíthetjük magunkban az örömteli szülés gondolatát – biztosítva magzatunkat is egy csodás közös élményről.

Pocaklakóra hangolva

“Ki hogyan kommunikál a pocaklakóval?” – érdeklődik oktatónk. Lassan, félve bontakoznak ki a válaszok, nem tudjuk, mi számít már túl intimnek ahhoz, hogy kiadjuk. Az egyik anyuka megosztja velünk, hogy ők gyengéd érintésekkel reagálnak a baba mozgolódására, más mesét olvas, rendszeresen tornázik. Mi zongorázunk, naplót vezetünk a picinek, és fotókon örökítjük meg a fejlődését a hasamban. Ahogy belemerülünk a lehetőségekbe, az egyik apuka elárulja, hogy a felesége pocakjára éppen a napokban készítettek egy szép hennafestést, amit a baba is nagy izgalommal fogadott. Egy kis unszolásra meg is mutatják a gyönyörű, teljes pocakot ékesítő motívumot.
“Nagyon fontos, hogy minél több ilyen közös élményünk legyen, mert ezek erősítik bennünk a családi köteléket, közelebb visznek a babánkhoz is – lelkesít Réka, majd ismét egy rövid meditációra hív, hogy felvegyük a gyermekünkkel a kapcsolatot. – Képzeljétek magatokat a babátok helyébe! Milyen érzés a pocakotokban lenni? Mindent megkaptok, amire szükségetek van? Mitől éreznétek jobban magatokat?” – adja az instrukciókat.
Ahogy záporoznak a kérdések, babánk aktív mozgolódásba kezd. Tudatja, hogy szeretve és biztonságban érzi magát, erős, egészséges, ne aggódjak, de a táplálkozásomra azért jobban odafigyelhetnék. Megígérem neki, hogy mostantól nagyobb hangsúlyt fektetek rá.

Békésen világra jönni

A hipnoszülésen túl

Szladics Viktória (36) idén márciusban adott életet első gyermeküknek, Borinak a hipnoszülés módszerével. Párja, Vándor Balázs (37) mindvégig mellette állt, bátorította, és a közös élmény még közelebb hozta őket egymáshoz. Viki természetesen szeretett volna szülni, és ehhez olyan támogató technikát keresett, melyben a párja is részt vehet. Bár Balázsnak fenntartásai voltak, jó partnere lesz-e ebben is, ahogy belemerültek a hipnoszülés-tanfolyamba, egyre nyitottabbá, magabiztosabbá vált. Együtt relaxáltak, gyakorolták a technikákat, ennek köszönhetően tudta, hogyan lazíthatja el Vikit a kritikus pillanatokban. A lány állítása szerint az egész nem ment volna ilyen harmonikusan Balázs nélkül. Szerencséjük volt, mert a módszer alkalmazásában a szülésznő és az orvos is együttműködött, hagyták, hogy minden a maga tempójában haladjon. A gyertyák adta félhomály, a kellemes zene és a társa támogatása megkönnyítette Viki számára a befelé figyelést. A légzés és a relaxáció segítségével teljesen ki tudott kapcsolni, egy másik tudatállapotba került, ahol megszűnt az időérzéke is. A vajúdás és a szülés intim hangulatban zajlott. Bori békésen és gyorsan jött a világra, gátmetszés és érzéstelenítők nélkül. Azt, hogy ma kiegyensúlyozott és boldog baba, ennek a gyengéd születésélménynek is köszönhetik.

Szerephez jut a kísérőtárs

Aztán eljött a férfiak ideje…
“Lányok, üljetek le háttal a párotoknak! Fiúk, kezdjétek el gyengéden simogatni pálmafaalakzatban a kedvesetek derekát és hátát! Ezután írjatok le nyolcast a kézfejetekkel, vízszintesen, fokozatosan felfelé haladva! Ezek a gyakorlatok vajúdás során enyhítik a medence tájékán fellépő fájdalomérzetet” – avat be Réka a technika előnyeibe. Az érintések megnyugtatnak, lecsukódik a szemem, megszűnik a külvilág, csak ketten, illetve hárman vagyunk. A következő feladatnál már teljesen a párunkra kell bíznunk magunkat. A hipnotizáló mondatok ugyanis most nem az oktatónktól, hanem tőle hangzanak el, amit megerősítő mozdulatok is kísérnek az elmélyülés érdekében. Nem mondom, hogy könnyen átadom magam nekik, de Réka megnyugtat, hogy ez csak gyakorlás kérdése. Sokat segíthet a békés szülésben – akárcsak a többi lazító mondat, biztatás, simogatás, amit ilyenkor a párunktól kapunk. Utóbbit még sokáig gyakorolnám, de lassan búcsúzunk, vezetőnk mindnyájunknak örömteli babás pillanatokat kíván. A tanfolyam óta minél többször hallgatom a megerősítéseket, meditálok, gyakorlom a légzést – egyedül vagy a férjemmel –, úgy erősödik bennem az érzés, hogy a szülés könnyű, boldog és legfőképp félelem nélküli élmény lesz. Visszacsengnek Réka szavai, milyen jó lesz elmesélni a gyerekünknek, hogy a szülei így készültek életük legnagyobb kalandjára, az érkezésére.

A témáról bővebben itt olvashatsz:
www.oromteliszules.hu
• Marie F. Mongan: Szülés, ahol én irányítok! (Sanoma)

Békésen világra jönni

Cikkünk a Nők Lapja Psziché korábbi számában jelent meg.

Szeptember 10-től kapható a magazin legfrissebb száma!
A tartalomból:

  • Különóra dr. Vekerdy Tamással – Szülőknek gyerekekről
  • “Az állatok szelídítik az embert” – Beszélgetés Baktay Zelkával és Baktay Miklóssal
  • Az önimádat határai – Dr. Szondy Máté írása
  • Amikor megáll a világ – Paulo Coelho írása
  • Küldetés teljesítve – Szerkesztőségünk a szabadulószobában
  • Vigyázat, kísértenek az exek!

Ha szeretnél előfizetni a magazinra, itt megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top