Psziché

A nőiesség segélykiáltása – a PCO-szindróma

Ma már az orvosok is elismerik, hogy a PCOS, azaz a policisztás ovárium szindróma kialakulásáért lelki tényezők is felelősek. A nők tíz százaléka érintett, és bármilyen életkorban kialakulhat – de tudatosan tehetünk azért, hogy elkerüljük.

“A szindrómához kapcsolható lelki problémákat nagymértékben a férfi-női szerepek felborulása okozza.

Ezerarcú boszorkánynak is nevezik a PCO-szindrómát, amely sajnos egyre gyakoribb probléma a nők körében, ráadásul nehezen felismerhető, mert igen változatos kellemetlenségeket produkál. A kóros fogyástól az elhízásig, a fokozott szőrnövekedéstől az aknékig, a petefészekcisztáktól a menstruációs ciklus problémáin át a meddőségig a tünetek széles skáláját mutatja. Alapja voltaképpen nem nőgyógyászati betegség, hanem anyagcserezavar, amelyet diétával, gyógyszerrel, testmozgással és egészséges lelki élettel hozhatunk ismét szinkronba. Ez utóbbi – ma már az orvosok is belátják – kulcsfontosságú. Ha a lelki harmónia hiányzik, kevés az esély a gyógyulásra.

A nőiesség segélykiáltása – a PCO-szindróma“Ha elhanyagolom a lelkem, visszatér a baj”

Igen jó példa erre Gréczi Ágnes esete, aki egészen fiatal kora óta küzd a PCO-szindrómával. Sokáig nem is tudta, hogy ez okozza a panaszait, hiszen a hazai orvosok csupán az utóbbi években kezdték el komplex módon kezelni a problémát, amelynek megszüntetéséhez nőgyógyász, dietetikus, endokrinológus és lelki terapeuta szoros együttműködése szükséges. “A legnagyobb csoda, hogy ma édesanya lehetek: a gyerekeim több mint tízévnyi próbálkozás után fogantak meg, úgy, hogy közben végig PCOS-es voltam – meséli Ági. – A kicsik születése után sok problémánk volt: anyagi, párkapcsolati gondok, amelyek mellett a saját állapotomat teljesen elhanyagoltam. Nagyobbik gyerekem hiperaktív, és ez a tény folyamatos küzdelem elé állítja a családunkat, természetes, hogy olykor az én egészségem, jóllétem háttérbe szorul. Így eshetett meg, hogy nagyon meghíztam, és önbizalomhiánnyal küzdve az utolsó utáni pillanatban találtam csak rá arra a budapesti rendelőre, ahol tudták a megoldást a gondomra. Rávilágítottak, hogy a PCOS az az állapot, amit csak ép lélekkel kezelhetünk magunkban. Hiszen az életmódváltáshoz, a sporthoz, az új étrend kialakításához erő, türelem és figyelem kell. Ám a legfontosabb, hogy az ember higgyen magában annyira, hogy elszántan tudjon küzdeni. Az egészségcentrum tavaly rendezett egy öt hónapos életmódváltó játékot, ahová én is beneveztem. Itt nemcsak a fizikai gyógymódra figyeltek oda, hanem terápiás keretek között foglalkoztak velem, hogy le tudjam tenni a terheket, amelyek lehetetlenné tették, hogy a testem megfelelően működjön. Öt hónap alatt tizennyolc kilót adtam le, és elmondhatatlanul boldog voltam, hogy végre tudok futni a gyerekeim után a játszótéren! Emellett megnyertem az életmódváltó játékot is.”

Ági az akkori sikertől feltöltődött, és ez sokáig elég erőt adott neki ahhoz, hogy folytassa a megkezdett, gyógyító életmódot. A családban azonban újabb problémák adódtak, és az ő igényei ismét háttérbe szorultak. A PCOS pedig újra feltűnt a maga kellemetlen hozadékaival. Ági, amint érezte a tüneteket, a hízást vagy a lehangoltságot, felkereste Bodó Andrea coach és tudattrénert, aki már a verseny idején is támogatta az optimális állapot elérésében.

Nőnek lenni egy férfias világban

“Végre eljutottunk odáig, hogy az orvosok is elismerik a lélek, a tudat állapota és a különböző betegségek közötti kapcsolatot – mondja Bodó Andrea, aki sok-sok PCOS-es és inzulinrezisztenciás nőt vezetett már belső munkákon át a gyógyulásig. – Gondoljunk csak bele, mi történik a PCOS esetében! Az inzulin nem tud kapcsolódni a sejthez, amely a táplálék bejuttatásáért felelős. A szervezet sok inzulin termelésével kompenzál, de ez felborítja a hormonális egyensúlyt, ami változatos tüneteket okoz. A PCOS mögött az inzulinrezisztencia áll, tehát egy sejtszintű kapcsolódási probléma. Aki PCOS-es, annak általában a kapcsolódással és a kommunikációval van gondja. Az egyéni beszélgetéseken közösen, indirekt módszerrel derítünk fényt arra, hogy melyek azok a blokkok tudatos és tudat alatti szinten, amelyek ellehetetlenítik, hogy a páciens pszichés és ezáltal testi folyamatai is jól működjenek. Ha már megtaláltuk, mi a probléma, kezdetét veszi egy izgalmas belső munka, sok felismeréssel, rácsodálkozással és megértéssel, ahol azért szembe kell nézni a félelmeinkkel, szorongásainkkal is. Személyre szabott megoldásokkal el kell engedni ezeket, és teret adni annak, hogy a lényünk ismét egészséges legyen. Ezután várható, hogy sikeres lesz a diéta, a gyógyszeres kezelés, és megérkezhet a vágyott kellemesebb közérzet, jobb életminőség vagy a gyermekáldás.”

A nőiesség segélykiáltása – a PCO-szindróma

 

Napjainkban a nők 8-10 százaléka érintett a PCOS-ben. A szindrómához kapcsolható lelki problémákat Andrea szerint nagymértékben a férfi-női szerepek felborulása okozza. “A női feladatok mára átalakultak, rengeteg teher nyomja a vállunkat, jóval több, mint nagyanyáink idején – véli Andrea. – Összetartjuk a családot, végezzük a házimunkát, helytállunk a munkában, idegeskedünk a megélhetési nehézségek miatt. A nemek szerepei között elmosódnak a határok. Annak idején genetikailag nem ilyesmikre lettünk kódolva. Persze hogy a szervezetünk próbál alkalmazkodni az újhoz: letiltja a szaporodási ösztönt, megemeli a férfinemihormon-szintünket, ami gátolja a nőiséggel kapcsolatos működéseket. Ha ehhez még rendszertelen életmód, mozgásszegénység és nem megfelelő táplálkozás is társul, máris kész az állapot, amely tökéletes otthont ad testünkben a hiánybetegségnek. Amint megtapasztaljuk a tüneteket, azonnal testi-lelki terápia, életmódváltás szükséges, mert minél mélyebbre süllyedünk az örvényben, annál nehezebben keveredünk elő onnan.”

Szerencsére már vannak összetartó orvos-beteg csapatok az országban, akik sok írásos anyaggal segítenek hozzá bennünket a PCOS-barát életmód kialakításához.

Bővebben a szindrómáról:

www.pco-szindroma.hu
www.facebook.com/pcosszivugyalapitvany
Sári Nóra – dr. Kovács Ramóna: Az ezerarcú boszorkány 

Törődj magaddal, hogy másokkal is tudj!

Szeibert Anikó, a 2007 óta működő PCOS Alapítvány programigazgatója éveken át rengeteget tett azért, hogy a szindrómával küzdő nők komplex ellátásban részesüljenek. Kisfia születése előtt neki is szembe kellett néznie az inzulinrezisztencia okozta meddőséggel, így alaposan körüljárta ezt a problémakört. “A lelki jóllét elengedhetetlen – mondja Anikó. – Láttam már sok-sok gyógyulást ebből az állapotból, de visszaesést is. Az alapítványunknak van egy remek szakmai háttérrel rendelkező honlapja, ahol minden érthetően össze van szedve, amit a szindrómáról, a diétáról, a testedzésről és a lelki vonatkozásokról tudni lehet. A Facebookon ma már több mint kétezer fős csoport működik, ahol a lányok tapasztalatokat cserélhetnek, erősíthetik egymást a gyógyulás során. Sokakról tudok, akik együtt sportolnak, összebarátkoztak. Ez azért is jó, mert így egymással beszélik meg, és nem a kedvesükre zúdítják rá folyamatosan a betegséggel kapcsolatos aggályaikat. Az alapítványunknál vannak önkéntes lelki támogatók is, emellett havonta szervezünk életmódklubot. Ezeket dietetikus vezeti, de hívtunk már meg kozmetikust is, a jellemző bőrproblémák kapcsán.”

Emellett egyórás dokumentumfilm, számos kiadvány és könyv is segítségére lehet mindazoknak, akik Anikóékhoz fordulnak. “Fontos tudni: a PCOS nem betegség, hanem állapot, amely egy életre szól. Azaz egy életen át arra kötelez, hogy szellemileg és fizikailag is egészségesen éljünk. Törődjünk magunkkal, mert mindez nem önzés, hiszen csak abból adhatunk a szeretteinknek is, ami bennünk van” – teszi hozzá Bodó Andrea tudattréner.

Cikkünk a Nők Lapja Psziché korábbi számában jelent meg.

Férfiélet, női sors - Müller Péter írásaMár kapható a magazin legfrissebb száma.
A tartalomból:

  • “Nem kötelező szeretni” – Interjú Feldmár Andrással
  • “Kezdetben csak a migrén volt közös bennünk” – Interjú Máté Krisztinával és Bárdos Andrással
  • A lélek eszmélése – Tolvaly Ferenc írása Indiáról
  • Irányítsd a konfliktusaidat! – Asszertivitás-tréning
  • Ha hatot mutat az óra – Mitől lankad a férfiasság?
  • Küszködő kamaszok – Ranschburg Jenő írása

 

Ha szeretnél előfizetni a magazinra, itt megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top