Életmód

Hogyan betegít meg a stressz?

A stressz magas és hosszan tartó szintje hozzájárulhat a szervezetben a gyulladások kialakulásához. A gyulladás pedig szívbetegséghez, asztmához, autoimmun betegségekhez és más rendellenességekhez vezethet – derült ki egy friss kutatásból.

A kutatást vezető Sheldon Cohen, a Carnegie Mellon Egyetem pszichológiaprofesszora elmondta, hogy az utóbbi öt-hat évben több kutató is összefüggést mutatott ki a stressz és a betegségek között. De vajon hogyan befolyásolja a stressz a betegségek kimenetelét? Az egyik lehetőség az, hogy a stressznek kitett emberek egyszerűen egészségtelenebbek: dohányoznak, többet isznak és kevesebbet alszanak. Itt csak az a kérdés, melyik volt előbb, a stressz, vagy az egészségtelen döntések. A másik lehetőség az, hogy a stresszre válaszoló hormonok játszanak szerepet. A kutatás során több mint 300 önkéntest kérdeztek meg arról, mennyire stresszes az életük, majd náthavírusnak tették ki őket, hogy kiderítsék, megbetegednek-e. Az egyéb tényezők beszámítása mellett az eredmények azt mutatták, hogy az állandóan magasabb pszichológiai stressznek kitett személyek kevésbé voltak képesek legyőzni a gyulladást. Ez azzal mutatott összefüggést, hogy immunsejtjeik kevésbé érzékenyek az egyik hormonra, amely kivédi a gyulladást. A Proceedings of the National Academy of Sciences legújabb számában közzétett tanulmányból az is kiderült, hogy a magasabb stressz-szinttel rendelkezők a nátha magasabb kockázatának is ki voltak téve. Bár a kutatás kapcsolatot mutat a krónikus pszichológiai stressz és a gyulladás között, az eredmények nem bizonyítanak ok-okozati összefüggést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top