Egészség

5+1 tipp száraz bőrre

Aki azt gondolja magáról, hogy bőre a száraz típusba tartozik, leggyakrabban a hidratáló krémeket veszi le a drogériák polcairól. Rosszul teszi!

Érdekel hogyan tudod megőrizni testi-lelki egészséged? Nézz körül a Nők Lapja Egészség Oldalán! KATT IDE!

 Erre a típusra ugyanis nem a vízhiány, hanem a bőrt védő, rugalmasan tartó lipidréteg hiánya jellemző. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell hidratálni, csak azt, hogy ez önmagában kevés. Sokkal fontosabb a bőrt tápláló, visszazsírozó összetevők pótlása, ezek hiányában ugyanis az ilyen bőr nagyon hamar ráncosodik.

Szomjas a bőröd?Dehidratált, vagyis vízhiányos azonban nemcsak a száraz bőr lehet, a zsíros és a kombinált típusba tartozók ugyanúgy szenvedhetnek a bőr felső vagy akár mélyebb rétegeinek kiszáradásától, nyáron a szokásosnál is gyakrabban. Ez pedig megzavarja az embert a boltban – akkor most neki zsíros vagy száraz bőre van? Esetleg mindkettő egyszerre? Pedig a válasz nem olyan bonyolult.

A bőr feszülése, húzódása közös probléma száraz és vízhiányos bőr esetében is. Ám akinek gyakran hámlik, hidegben és melegben is kipirosodik, viszket a bőre, az valószínűleg a csökkent faggyútermelése miatt érzi a panaszokat, vagyis az alapvető bőrtípusa száraz.
Akinél ez a húzódás mosakodás után erősebben jelentkezik, és szürkés, fakó, élettelen színnel, rugalmatlan tapintással, felerősödő ráncosodással, esetleg napközben kifényesedéssel párosul, az vízhiányra, kiszáradásra gyanakodjon.

A bőr kiszáradása tehát bőrtípustól függően bárkinél megjelenhet. Ha szeretnéd elkerülni a fájdalmas, feszülő érzést, a korai ráncosodást, a megfelelő arcápolók használata mellett figyelj oda még néhány apróságra!

Radírozz hetente!
A megvastagodott szaruréteg akadályozza a bőr öntisztulását, a hatóanyagok be- és a salakanyagok kijutását.

Igyál sokat!
A szervezetnek naponta legalább másfél liter tiszta vízre van szüksége, de a kánikulában még ennél akár egy literrel többet is megköszön. Belső hidratálás nélkül a kívülről felvitt krémeknek sokkal nehezebb dolguk van!

Kerüld, ami szárít!
Ilyen a túlzott napozás, a szolárium, de a hosszas fürdőzés, a túl meleg vagy nagyon hideg vizes arcmosás is.
Ezek mind szárítják a bőrt, mert vizet vonnak el belőle.

Keresd fel háziorvosodat!

A bőrszárazság oka lehet rendszertelen menstruáció, pajzsmirigy-alulműködés, B-vitamin-hiány, de akár az erős dohányzás is.

Párásíts!
Reggelente mozogj a szabadban, tarts a lakásában zöld növényeket, és öntözd őket rendszeresen. Ettől nedvesebb, párásabb lesz a levegő, amit imád a bőr.

Figyelj a hatóanyagokra!
Keresd a nedvességmegkötő összetevőket, ilyenek a glicerin, a hialuron-sav, a mandulatej vagy -olaj, az aloe vera-, avokádó-, jojoba- vagy földimogyoró-olaj, az allantoin, a klorofill és az algakivonat.

5 kérdés a szexről, amit feltennélA szeptemberi szám tartalmából:

• Minilabor otthon
• Nők, akik sohasem betegek
• Öt kérdés a szexről, amit feltennél
• Zeneterápia
• Szépítő hormonok

Fizess elő a Nők Lapja Egészségre!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top