Egészség

Az élet bölcsője

Csak mi, nők mondhatjuk el, hogy képesek vagyunk az új élet kihordására, és ez joggal tölt el minket büszkeséggel. Így lett nőiségünk szimbóluma a méh.

Termékenységünket nagyvonalúan teljes mértékben a méhünknek tulajdonítjuk, noha komoly szerepe van ebben a petefészeknek, a hormonoknak és persze a férfitól eredő hímivarsejtnek is. De az igaz, hogy van egy olyan szervünk, amely az emberiség felének nincs.

A méh, ez a csodálatos átváltozóművész kilenc hónapon át érleli, védi a magzatot a külvilág ártalmaitól. Amikor pedig elérkezik az idő, hatalmas erőfeszítéssel válik meg terhétől.

Az élet bölcsője

Sokféle lehet

A méh körte alakú üreges szerv. Nagysága a külső méhszájtól a méhfenékig számítva 7-8 centiméter. Általában kicsit előre, a húgyhólyag felé dől. Belső felületét csillószőrös hám borítja, amely a petefészek hormonjainak hatására egyik havi vérzéstől a másikig rendszeresen ismétlődő ciklusos változáson esik át.

Vagyis a méhben és a petefészekben a nő termékenységének ideje alatt állandó változások zajlanak le. A huszonnyolc nap alatt, míg a petefészekben megérik egy újabb petesejt, az összehangolt hormontevékenység irányítása alatt a méhben is felépül a nyálkahártya, hogy felkészülten fogadja az esetleg megtermékenyült petesejtet. Ha a megtermékenyülés elmarad, a nyálkahártya összeomlik, elfolyósodik, és menstruáció formájában távozik.

A külső méhszáj a hüvelybe nyílik. Amíg egy nő nem szült, a méhszáj csupán egy kis kerekded bemélyedés, szüléskor nagyobb réssé alakul át. A méhszájat egy nyákcsap zárja el a külvilágtól, ez védi a méhet a hüvelyben nagy számban élő baktériumok ellen. A védelem a menstruáció idején, szülés alatt és a gyermekágyban nyákcsap hiányában megszűnik, és így szabaddá válik az út a baktériumok előtt. Ezért ezen időszakokban fokozottan ügyelnünk kell a higiéniára, érdemes kerülni a közös fürdőket és a szexuális érintkezést is.

Benne nő a csoda

A méh a terhesség kilenc hónapja során hihetetlen méretváltozáson megy át, a szülés előtt már majdnem egy kiló, a fala azonban sokkal vékonyabb, mint volt. Eredetileg két és fél centis vastagsága alig fél centi, mint amikor egy vastag lufit egyre csak nyújtanak. Nagyobb lesz, de jóval vékonyabb.

Amikor elérkezik a szülés ideje, a méh izomrostjai erőteljes összehúzódásokkal egyre lejjebb és lejjebb nyomják a magzatot a szülőcsatornába. A lefelé ható nyomás következtében lassan széthúzódik, kinyílik a méhszáj, a baba a szülőcsatornába kerül. A kisbaba után megszületik a méhlepény is, és a szoptatás hatására termelődő oxitocin hatására a méh lassan összehúzódik eredeti méretére.

Az élet bölcsője

Vigyáznunk kell rá

A méh megtartása nem hormonális, hanem lelki szempontból fontos a nők számára, akik nehezen egyeznek bele annak eltávolításába. Ezért hát érdemes figyelni egészségére, óvni a betegségektől. A gyulladás, a fertőzések merevvé, törékennyé tehetik a méhet, ezért érdemes új szexuális partner esetén óvszert használni, így csökken a HPV-vírusfertőződés esélye is.
Aki pedig fogékony a fertőzésekre, használjon olyan tampont, amely strandoláskor, úszáskor megvéd a kórokozók feljutásától.

Megkérdeztük a szakembert

Hátrahajló méh

„Egy éve szültem, és az orvosom a rákszűrés alkalmával közölte, hogy hátrahajló méhem van. Semmi többet nem mondott erről, de engem azóta is aggaszt. Ez baj? Csinálni kell vele valamit? A szülés miatt lett ilyen? Okozhat ez valamilyen betegséget? Egyáltalán, mit kell róla tudnom?”
Pappné G. Katalin, e-mail

Válaszol: Dr. Tidrenczel Zsolt szülész-nőgyógyász
Az élet bölcsője

A nők körülbelül 20 százalékának van hátrahajló méhe.  Régebben a ezt kórosnak tartották, és számos betegség okának tulajdonították. Ilyen például a meddőség. Ezek a hiedelmek ma is tartják magukat, pedig a valóságban a hátrahajló méh egy szokványos anatómiai variáns, és valódi orvosi jelentősége nincsen, így önmagában semmilyen kezelést nem igényel.
A hátrahajló méh jelentősége főleg abban keresendő, hogy bizonyos nőgyógyászati beavatkozások során a nőgyógyásznak ismerni kell a méh elhelyezkedését, mert hátrahajló méh esetén más technika alkalmazandó.

Tegyük le a terheket!

Kriston Andrea, az intimtorna hazai apostola a női lét minden korszakára felkészíti a benne bízókat.

– Túl sok terhet cipelünk lelki és fizikai értelemben is. A méh, amely normális esetben a hüvely fölött helyezkedik el, és kissé a hasfal felé billen, a túl sok cipekedés, a súlyok emelgetése, a szökdécselés, a görbe ülés, az alhas folyamatos préselése következtében hosszú távon lesüllyedhet. Tartószalagjai megnyúlnak, lassan belóghat a hüvelybe, végső esetben kitüremkedhet.
Hogy ezt elkerüljük, erős alhasi, gáti és hüvelyi izmokra van szükség, ami rendszeres tornával elérhető.

Az erős falú hüvely megtartja a leszállni készülő méhtestet. Sosem késő hozzáfogni a hüvely tornáztatásához, de természetesen minél előbb, annál jobb. Ha olykor időt szakítunk egy jó tengeri sós kádfürdőre, és naponta elvégezzük a néhány perces intimtorna-gyakorlatokat, megtettük azt, amire egészségünk megóvása érdekében szükségünk van.

Minden panasszal orvoshoz!

Sajnos más szerveinkhez hasonlóan méhünket is utolérhetik a különféle betegségek. Szinte alig akad nő, aki élete során ne tapasztalt volna vérzési rendellenességet.
Ha a menstruáció gyakorisága, mennyisége, minősége eltér a megszokottól, ne halogassuk a nőgyógyász felkeresését! Testünk valamit jelez, és fontos, hogy erről mihamarább tudomást szerezzünk. Lehet ez gyulladás, de jó- vagy rosszindulatú daganat is.

A méh jóindulatú daganatai közül a legismertebb a mióma. Ez sokszor tünetet sem okoz, és csak véletlen vizsgálat hívja fel rá a figyelmet. Ha azonban vérzési rendellenességeket idéz elő, vagy túlságosan nagyra nő, ezért nyomja az ereket, idegeket, hólyagot vagy végbelet, feltehetően műtétre kerül sor.

A méhdaganatok kialakulásának anatómiai oka van. Ahol a hám sokszor lelökődik és megújul, mint a méhszáj körül vagy a méh belsejében, ott a legkedvezőbbek a feltételek a daganatok keletkezésére. Minden kicsiny kimaródás, daganat, folyás, a méhszájon lévő berepedés vagy heg ezért gyanús a szakember számára.

A méhnyakrák a mindenki számára elérhető szűrések ellenére napjainkban is a gyakori halálokok között szerepel. Évente mintegy ezer új esetet fedeznek fel, melyek jelentős hányada akkor már előrehaladott stádiumban van. A méhtest rákos megbetegedése ugyanis kevesebb tünettel jár, és inkább a változókoron átesett nőket fenyegeti, ezért fontos, hogy hasi, hüvelyi ultrahangvizsgálattal győződjön meg az orvos arról, mi van odabent.

Szerencsére azonban a méhnyakrák megelőzhető, a HPV, azaz humán papillómavírus elleni védőoltással. Sajnos csak az első vírusfertőzés előtt teljes a védelem, ezért ajánlatos még az első szexuális kapcsolat előtt beadatni!

 

-1 ruhaméret 3 vagy 7 nap alatt
A májusi szám tartalmából:

• Memóriavédő ételek
• Anyák a boldogabb világért
• Párt találni 40 felett
• Varázslás lombikban

Fizess elő a Nők Lapja Egészségre!»

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top