Nevenincs2

Gyógyulj természetesen!

Hagyományos vagy alternatív? – Gyakran vívódunk ezen, amikor testi vagy lelki problémával küszködünk. A mérleg sokszor azért billen a hagyományos gyógyászat felé, mert nem ismerjük eléggé az alternatív terápiákat és a bennük rejlõ lehetõségeket. Cikksorozatunkkal segítünk, hogy ez mostantól ne így legyen

.

Sokféle alternatív gyógymód létezik, melyek nagy része évezredek óta ismert, kisebb hányaduk azonban még „fiatal”. Egy dolog viszont közös bennük: nem csupán a tüneteket kezelik, hanem az embert testi, lelki és szellemi egységként tekintve próbálják megközelíteni és megszüntetni a probléma okát. Mindezt saját öngyógyító erőink mozgósításával, és belső egyensúlyunk helyreállításával érik el természetes módon.

Akupunktúra, akupresszúra
Az akupunktúra ősi kínai gyógymód, melynek során a test láthatatlan energiacsatornái mentén elhelyezkedő pontokban a bőrbe nagyon vékony tűket szúrnak. Az akupunktúrás pontok ingerlésével szabaddá teszik, visszafogják vagy fokozzák a testben áramló energiát. A kínaiak szerint az emberi test két ellentétes, de egymást kiegészítő természetes erő, a női jellegű jin és a férfias jang hatása alatt áll. A betegségek oka a jin és jang energiák egyensúlyának felbomlása. Az akupunktúrás kezelés során azonosítják az egyensúlyvesztést, majd a megfelelő pontok ingerlésével feloldják az energiablokkokat, és helyreállítják a jin és jang energiák egyensúlyát. A legfeljebb félórás kezelés nem fájdalmas, nem jár vérzéssel, csupán enyhe bizsergő érzést okozhat. Általában egyszerhasználatos tűket alkalmaznak, így a fertőzésveszélytől sem kell tartani. A kezelést végző orvos szükség esetén felmelegíti, forgatja, vagy ingerárammal fokozza a tű hatását. A kezelések számát a betegség súlyossága határozza meg, de 6-8 alkalom után érezni kell a javulást. Az akupunktúrát főleg fájdalomcsillapításra használják, például fejfájás, migrén, ízületi és reumás panaszok esetén, de asztma, allergia, vastagbélgyulladás, emésztési zavarok, epehólyag-betegségek, menstruációs panaszok, ciszták, miómák, fekélyek, valamint szorongás, álmatlanság, stressz és kimerültség esetén is hatékony lehet. Tűmentes változata a lézerakupunktúra, melynek során lézerfénnyel ingerlik az akupunktúrás pontokat. Elsősorban gyermekeknél vagy érzékenyebb felnőtteknél alkalmazzák.
A Kínában és Japánban több mint 3000 éve alkalmazott akupresszúra
az akupunktúra és a masszázs keveréke. Tűszúrások helyett hüvelykujjal, ujjheggyel, vagy ha szükséges tenyérrel, könyökkel erős nyomást gyakorolnak az akupuntrúrás pontokra, szabályozva és harmonizálva ezzel a meridiánokban áramló energiát. A 30-60 perces kezelés alatt ruhában, asztalon vagy matracon fekszik a páciens, aki a nyomásokra átmenetileg fájdalommal vagy hidegrázással reagálhat. A kezeléseket érdemes hetente megismételni, a terápia hossza a beteg állapotától és érzékenységétől függ.

Apiterápia
A mézet és egyéb méhészeti termékeket, mint a virágport, a lépesmézet, a propoliszt, a méhpempőt, a méhkenyeret, a méhmérget, és ezek hatóanyagait használja fel az egészség megőrzésére, illetve betegségek gyógyítására. A méhek által gyűjtött és készített termékek olyan élettani szempontból fontos anyagokat tartalmaznak, amelyek kevés más természetes anyagban találhatók meg egyben. Aktivizálják az immunrendszert, gyulladáscsökkentő, bőrregeneráló, méregtelenítő hatásúak, segítenek vérszegénység, szív- és érrendszeri panaszok, meghűlés, álmatlanság, emésztési zavarok és hormonzavar esetén. A méhmérget reumás panaszok, ízületi gyulladások és a szklerózis multiplex gyógyításában is sikeresen alkalmazzák.
Aromaterápia
Az aromaterápia növényekből készült illatanyagok, illóolajok testi és lelki folyamatok harmonizálására történő felhasználását jelenti. Már az ókori Indiában, Kínában és Egyiptomban is végeztek füstöléseket szárított növényekkel, fűvel, fenyőgyantával, gyümölcsökkel vagy fakéreggel tisztítás és gyógyítás céljából, illetve készítettek illatos kenőcsöket, esszenciákat virágokból. Az illóolajok aromalámpákban párologtatva vagy inhalálva az orron keresztül, illetve masszázzsal, bedörzsöléssel, aromafürdőkkel, borogatásokkal a bőr pórusain át juttathatók a szervezetbe, ahol a testre és a lélekre lazítóan, élénkítően hatnak, oldják a görcsöket, az izomfeszültségeket, és megölik a csírákat. Néhány illóolaj kis mennyiségben teához adva is fogyasztható, de ilyenkor az adagolás megállapítását bízzuk szakemberre. Betegség esetén az illóolajok nem helyettesítik a hatékonyabb terápiákat, de erősítik azok hatását. Fontos, hogy mindig tiszta, minőségi illóolajat vegyünk, amit hígítva használjunk.
Aurakezelések
Ide tartozik minden olyan energetikai gyógyítás, melynek során az aurában látható elváltozásokat, energiahiányokat és többleteket egyensúlyozzák ki. Sok betegség, amelynek még nincsenek fizikai tünetei, már látható az aurában. Mivel mindig a finomabb rezgésú anyag hat a „sűrűbbre”, így az aura gyógyítását szolgáló energetikai kezelésekkel elejét vehetjük a test megbetegedésének is. Legismertebb auragyógyítás az extraszensz bioenergetika, melynek során a gyógyító képes szabad szemmel vagy egyéb érzékeléssel feltérképezni az aura állapotát, majd harmonizálni azt. Az aurára és ezáltal fizikai testünkre gondolataink átprogramozása által is hatással lehetünk. A gondolat az auránál is finomabb rezgésű, ezért a betegséget kiváltó rossz mentális működés megváltoztatása gyógyítóan hat az aurára. Ezt szolgálja az agykontroll, illetve a pszi-sebészet, melynek során a gyógyító anélkül, hogy egy ujjal is hozzáérne a beteghez, energetikai műtétet és mentális programozást hajt rajta végre.
Bach-virágterápia
A 70 éves gyógymód feltalálója Edward Bach homeopátiás orvos, aki abban hitt, hogy minden testi betegségnek lelki oka van. Ezért olyan növényeket keresett, amelyek az ember eneriarendszerére hatva korrigálják az érzelmi zavarokat, és nem a szervezet biokémiai folyamatait befolyásolják, mint a gyógynövények. 38 ilyen növényt talált, melyek esszenciái tiszta energiájukkal, finom rezgésükkel gyógyítják a lelket, az egészséges lélek pedig magától „meggyógyítja” a testet is. Minden lelki alkathoz más-más esszenciák illenek, melynek kiválasztásához érdemes kikérni egy Bach-terapeuta véleményét. A kivonatokat alkalmazhatjuk belsőleg, cseppek formájában, és külsőleg krémbe keverve, fürdővizünkbe vagy párologtatóba cseppentve. A Bach-virágterápia nemcsak gyógyításra alkalmas, hanem lelki egészségünk megőrzésére és betegségek megelőzésére is. Káros mellékhatásuk nincs, kiegészítő kezelésként jól összeférnek más terépiákkal.

Biofeedback
Elektromos műszerek segítségével visszajelzéseket kaphatunk biológiai funkcióinkról, például szívfrekvenciánkról, vérnyomásunkról vagy izmaink feszültségéről, és megtanulhatjuk szabályozni ezeket. A biofeedback technika főként a fejfájás és egyéb fájdalmak, az izomsérülések, a stressz és az alvászavar kezelésében hatékony.

Biorezonancia kezelés
Egy speciális készülék segítésével a páciens szervezetének elektromágneses rezgéseit érzékelik, kijavítják, harmonizálják, illetve a kórosakat kioltják. A kijavított elektromágneses jelek felerősítve jutnak vissza a sejtekhez, meggyorsítva azok biokémiai folyamatainak helyreállását, és ezáltal a gyógyulást. A kezelésnek nincs káros mellékhatása, nem megterhelő a szervezet számára, így együtt alkalmazható más terápiákkal.

Dermato-vacuum reflexológia
Vacuummal vagy egyéb módon ingerlik a bőrt, ami gyógyító hatással van a belső szervekre. Bőrünk és szerveink között ugyanis idegi összeköttetés van, ennek bizonyítéka, hogy aki súlyos égési sérülést szenved, azonnal gyomorfekélye lesz. Egész testünk térképszerűen zónákra osztható, melyek mindegyikéhez egy vagy több szerv tartozik a megfelelő idegi összeköttetés által. Amikor egy szerv megbetegszik, a neki megfelelő bőrterület is megváltozik – sápadtabb, érdesebb, keményebb vagy pattanásos lesz. Ekkor a bőr ingerlésével a szerv felé küldött ingerhatás erősíthető, ami javítja annak anyagcseréjét, vér- és energiakeringését, így azt újra normális működésre készteti. Gyakran alkalmazott módszer a köpölyözés, melynek során a köpölyedényekben melegítéssel vagy a levegő kiszívatásával légüres teret hoznak létre, ami beszívja a bőrt az edény felhelyezésekor. Ez vérbőséget okoz, ami pozitívan hat az ingerelt bőrterülethez tartozó szervre. Hasonló hatást váltanak ki a szintén vérbőséget okozó hatóanyagokkal átitatott tapaszok is, mint a mustár- vagy paprikatapasz, valamint a moxák, a test- és fülgyertyák, a bőrtűk, a mézmasszázs és más speciális masszázsok. Ezek nemcsak gyógyításra, hanem megelőzésre is alkalmasak, ugyanis növelik a szervezet ellenálló képességét.

Folytatjuk…

Denkinger Anita

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top