Neked ki a családod?
Szponzorált tartalom

Te kire számíthatsz, ha valóban segítségre van szükséged? A választott családod egy életen át elkísérhet

Költözés, lelki mélypontok vagy egy új vállalkozás? Ha igaz barátaid vannak, az életed nemcsak könnyebb, de szebb is! Ezért jó, ha vannak igaz barátaink.

A rokonaidat nem választhatod meg, de a választott családodat te magad határozod meg. A barátaink számos olyan élethelyzeten átsegíthetnek, amiket egyedül, de még a szüleinkkel sem lennénk képesek végigcsinálni.

Életre szóló barátságok

Mit gondolsz, mitől igazi egy barátság? Attól, hogy mindegy, milyen passzban vagy, a barátod elfogad olyannak, amilyen éppen vagy. Dühösen, csalódottan, összetörten ugyanúgy szeret, mint fülig érő szájjal. Nem erőlteti rád a saját akaratát, figyelembe veszi az énhatáraidat, de mindig ott van, amikor szükséged van rá. Nem fél megmondani, ha eszementen viselkedtél, de azt is tudja, hogyan adja ezt a tudtodra. Ugyanazokon a dolgokon nevettek – sokszor magatokon is –, és a szégyenérzet egyáltalán nem létezik kettőtök között. Maximálisan bíztok egymásban, így akkor sem estek kétségbe, ha éppen nehezebb perióduson mentek keresztül, és nem feltétlenül találjátok a közös hangot. Nem kell attól tartanod, hogy egy-két rosszul irányzott mondattal vége szakad a kapcsolatotoknak, hiszen bármit képesek vagytok megbeszélni, mert a barátságotok fontosabb az egótoknál. Ahogy egy jó testvéri kapcsolatban, egy barátságban sem írja felül a büszkeség a viszonyotokat.

A barátságok, persze, véget is érhetnek: vannak, akik nem tudnak egy életen át elkísérni, csak néhány évig segítenek nekünk – és mi nekik. Ahhoz, hogy egy barátság kiállja az idő próbáját, rengeteg mindenre van szükség, éppen ezért olyan értékes egy több évtizedes barátság. Ugyanúgy, mint minden emberi kapcsolathoz, a barátsághoz is két ember kell, és mindkettőtök részéről rengeteg idő, energia és maga a megkérdőjelezhetetlen szándék, hogy együtt bármire képesek vagytok. De van, amikor ez kevésnek bizonyul: előfordul, hogy egyszerűen más irányba tart az életetek, nem tudtok együtt fejlődni, és úgy változtok az évek során, hogy közben eltávolodtok egymástól.

Mikor működhet egy barátság?

A mély, baráti kapcsolódásokban, csakúgy, mint egy jól működő családban, nincs szükség álarcokra. Ha nyíltan ki meritek fejezni az érzéseiteket, ha nem hagyjátok azt, hogy a tüskék és a szálkák felhalmozódjanak, akkor már sokat tettetek azért, hogy a barátságotok szilárd alapokra épüljön. Ehhez nyitottságra van szükség, és rengeteg empátiára, mert az évek során sok olyan helyezettel találkozhatunk, ahol a barátunktól teljesen eltérő módon cselekednénk. Meg kell találnunk azt a finom egyensúlyt, amikor – bár nem értünk egyet – támogatjuk a barátunkat a döntésében, és meg kell találnunk azt a pillanatot, amikor finoman megrázzuk, és megmutatjuk számára a lehetséges alternatívákat.

Az igaz barátokkal az örömteli percekben éppen úgy osztozni akarunk, mint ahogy a mélypontokon is átlendítjük őket, vagy egyszerűen csak csendesen, a háttérben meghúzódva tudatjuk velük, hogy számíthatnak ránk. Nemcsak nagyokat tudunk beszélgetni, hanem tevékenyen is részt veszünk egymás életében, segítünk költözéskor a dobozolásban, szakítás után a lélekápolásban, és jelen vagyunk élete meghatározó perceiben. Mi akkor is a barátunk mellett állunk, ha a családja esetleg nem, és akkor is hiszünk benne, bátorítjuk, ha ezt mások nem teszik meg. Egy igazi barátság önzetlen, nem vár viszonzást, de mégis, mindig kölcsönös, amiből képesek vagyunk töltekezni akár egy életen át. A barátaink, vagyis a választott családunk az igazi mellett ugyanúgy végigkísérhet az életünk végéig.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top