Ne görcsölj rá cikkek

5 természetes stresszoldó

A felnőtté válás közepette egyre csak nő a ránk terhelődő felelősségek száma, a stressz pedig beépül(het) a mindennapjainkba. Nem kell tőle megijedni. Kezeljük ésszel, és szabaduljunk meg tőle. Mutatunk öt természetes stresszoldót.

Citromfű

Illóolaja és a leveléből főzött teája is nyugtató, görcsoldó hatású, de emellett jót tesz az emésztésnek is. Elég, ha egy kávéskanálnyit leforrázol 3-4 dl vízzel, és miután hagytad ázni 15 percig, leszűröd (ha nem akarsz bíbelődni, nyugodtan használj filtereset).

A kész teát oszd három részre, és igyál egy kis pohárral reggel, délben, majd este. Az eredmény: nyugodtabb nappal és átalvott éjszaka.

5 természetes stresszoldó

Ginzeng

A Távol-Kelet évszázadok óta használt gyógynövénye, melynek gyökeréből vonják ki hatóanyagát. A ginzeng csökkenti a stresszt, de ezen túl serkenti az agyműködést, rendbe teszi a koncentrációt, sőt növeli a fizikai teljesítőképességet is. Fogyasztják zöld teával kevert italként, de kapszula formájában, sőt ampullás kiszerelésben is kapható.

5 természetes stresszoldó

Levendula

Illóolaja csodákra képes, ha nehezen alszunk el, vagy nyugtalan az álmunk. A párnára lehet cseppenteni, de egyes kozmetikai cégek levendulaspray-t is gyártanak. Ha nincs kedvünk beruházni ilyen drága holmira, elég, ha tisztított vizet bekeverünk illóolajjal, szórófejes üvegbe töltjük, és a párnára spricceljük lefekvés előtt.

5 természetes stresszoldó

Étcsokoládé

Persze, hogy jólesik, sőt akár egy táblát is képes bárki megenni, de ha másért nem, az alakod miatt ne ess túlzásba vele – két-három kocka étcsoki már megálljt parancsol a szorongásnak, sőt endorfintermelésre serkenti a szervezeted, azaz a feszültség helyére boldogságérzet lép. Nem kell megmagyaráznunk, hogy ez mitől jobb.

5 természetes stresszoldó

Macskagyökér

Mondhatnánk azt is: az álmatlanság ellenszere. Visszafogja a stresszt, csökkenti az ingerelhetőséget, nyugtató hatásának köszönhetően kiegyensúlyozottabb mentális és lelkiállapotba kerülsz. Leveleiből főzetet kell készíteni – mivel erőteljes íze van, általában keverik a már említett citromfűvel, sőt a mixben általában orbáncfűt is találni, mely szintén közismert nyugtató hatású gyógynövény. Érdemes mézzel ízesíteni a főzetet.

5 természetes stresszoldó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top