Ne görcsölj rá cikkek

Nyugtató gyakorlatok munkahelyi stressz ellen

Ülhetsz a székedben, és anélkül oldhatod az irodai stresszt, hogy ezt a kollégáid észrevennék. Néhány légző- és meditációs gyakorlattal elernyesztheted az izmaidat és helyrebillentheted a pulzusod.
Nyugtató gyakorlatok munkahelyi stressz ellen

Nyugtató gyakorlatok munkahelyi stressz ellen

Ülhetsz a székedben, és anélkül oldhatod az irodai stresszt, hogy ezt a kollégáid észrevennék. Néhány légző- és meditációs gyakorlattal elernyesztheted az izmaidat és helyrebillentheted a pulzusod.

1. Elnyújtott kilégzés

Ha mindössze fél perced van, ez a gyorssegély. Húzd ki magad, csukd be a szemed, és lassan, mélyen szívd tele a tüdőd, miközben elszámolsz háromig, majd körülbelül dupla ennyi idő alatt fújd ki a levegőt, azaz számolj el hatig. Ismételd meg tízszer a gyakorlatot – a szívverésed lelassul és stabilizálódik, a tested ellazul.

2. Hasi légzés

Ülj egyenesen, engedd el magad. Mélyen, a hasadba szívd be a levegőt, hagyd, hogy domborodjon a pocakod, kilégzéskor viszont engedd el újra. A gyakorlat közben a vállak és a mellkas ne mozduljon. Ismételd meg tízszer a gyakorlatot – ha helyesen végzed, átmasszírozod a belső szerveidet, és tehermentesíted a szívedet.

3. Mellkasi légzés

Ami nem változik az előző gyakorlathoz képest, hogy először ülj egyenesen és engedd el magad. Belégzéskor csak a mellkasod emelkedjen, a has és a váll maradjon laza, mozdulatlan. Ez a gyakorlat (akárcsak az előző) tehermentesíti a szívedet, és jót tesz a gyomornak, illetve a májnak is.

4. Tüdőcsúcsi légzés

Amit már tudsz: először ülj egyenesen és engedd el magad. Belégzés közben a mellkas és a has nem mozdul, a vállunkat viszont mozgassuk a fülünk felé. Most is úgy számolj, mint az elnyújtott kilégzésnél.

5. Teljes jógalégzés

Ehhez már nem fél perc kell, de mondjuk ebédszünet előtt nyugodtan szánhatsz rá időt.

Először is: ülj egyenesen és lazíts! Csak akkor kezdj bele a többfázisú légzőgyakorlatba, amikor ellazultál, ehhez megteszi két-három elnyújtott kilégzés. A gyakorlat az előbb felsorolt három légzést vegyíti, egy hosszú levegővétellel végig kell csinálni a mind a hasi, mind a mellkasi, mind a tüdőcsúcs légzést, és a hastól felfelé lépkedve, lassan kell kiengedni a levegőt. Végezd el tízszer a gyakorlatot, és levezetted a stresszt.

Ha van időd (márpedig erre kell legyen), ismételd meg este is a gyakorlatsort – és kezdd így a reggelt is. Megváltoznak a napjaid.

Néhány hét alatt képes leszel megtanulni a gyakorlatokat úgy, hogy ösztönszerűen csináld, azaz ne kelljen a légzésre figyelni. Ezen a ponton próbáld az elméd is még jobban ellazítani, és egy adott dologgal/problémával foglalkozni – hamar meglesz a megfejtés, és nem mellesleg: megnyitottad a kaput, mellyel a meditálás útjára léptél. Haladj tovább, építsd be a mindennapjaiba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top