Napi cuki

Nyugodjunk meg, a hazatérő gólyák ki fogják bírni a hideget

Táplálékból van tartalékuk, és a hideget is kibírják a hazatérő gólyák. Azért persze ők is szeretnék, hogy pár napon belül tavaszra forduljon a tél.

Mi is megírtuk, hogy fagyott szárnyú gólyákat kellett megmenteni Nádudvaron. A hír apropóján sokan megijedtek, hogy az ismét téliesre fordult időjárást nehezen viselik a hazatért költöző madarak. A nádudvari gólyák szomorú esete viszont kivételnek számíthat: a Madárkórház Alapítvány közleménye szerint a gólyák egy-két héten át kibírják a hideget.

Megérkezett az első gólya a Körös–Maros Nemzeti Parkba is

Nem fáznak, fizikumuk épp olyan jól viseli a hőmérséklet-különbséget, mint az áttelelő fajoké. Afrikába a fellelhető táplálék hiánya miatt utaznak, nem a hideg elől. Az utóbbi napok időjárása miatt a visszatérő gólyák nehezen találnak maguknak táplálékot a hó alatt, de pár napon belül felolvad a táj. Egerek, pockok már a hótakaró ellenére is mozognak. Ezen túl egy egészségesen visszatért gólya mintegy másfél-két heti tartalékkal rendelkezik, melyet jelentős legyengülés nélkül fel tud használni, míg fészkét elfoglalja, párja megérkezéséig őrzi. Hogy tartalékolt energiáival spóroljon, keveset mozog. Gyakran napokig egy helyen tartózkodik mozdulatlanul” – olvasható a közleményben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top