Nagytakarítás

Tisztaság vegyszermentesen a babaszobában

Tisztaság, fél egészég – tartja a mondás, és mi meg is teszünk mindent azért, a babák szobáját, használati tárgyait tisztán tartsuk. Rendszeresen súroljuk át a bútorokat, játékokat és a gyerek bőrével érintkező textileket mindenféle hatékony tisztítószerrel, pedig ezek a vegyi anyagok nem tesznek jót a picinek. De akkor mit tehetünk, ha egészséget és tisztaságot egyszerre szeretnénk? A megoldás a gőz. 

A lakás tisztításakor számtalan különféle vegyszert használunk fel. Elég csak egy pillantást vetni a WC-ben és fürdőszobákban tárolt takarítószerek arzenáljára, hogy rádöbbenjünk, mennyi veszélyes anyagot terítünk szét nap mint nap a saját környezetünkben azért, hogy az tiszta, csillogó és illatos legyen. Szinte alig van olyan felület az otthonunkban, amit ne súrolnánk át valamilyen kemikáliával, legyen az mosogatószer, nagy hatékonyságú zsíroldó, folttisztító vagy éppen baktériumölő fertőtlenítőszer, hogy a rovarok ellen használt mérgeket ne is említsük. Ezekkel az anyagokkal folyamatosan érintkezünk, ami hosszú távon bizony az egészségünkre is hatással van. Abban például, hogy az különféle allergiák gyakorlatilag népbetegséggé váltak, a gyermekek és a felnőttek körében nagy szerepe van a vegyszerek használatának. 

Különösen érzékenyek a vegyi anyagokra a kisbabák, akiket a legjobban szeretnénk óvni minden káros hatástól. Nehéz dilemma tehát az, hogy miként tartsuk a szobájukat tisztán úgy, hogy közben nem tesszük ki őket veszélyes vegyszerek hatásainak.

Tisztaság vegyszermentesen a babaszobában

 A gőz tisztít és fertőtlenít

 Pedig a megoldás viszonylag kézenfekvő. Egy gőztisztítóval ugyanis egyszerre oldhatjuk fel a zsíros szennyeződéseket, fellazíthatjuk és eltávolíthatjuk a piszkot és sterilizálhatunk gyakorlatilag bármit anélkül, hogy ehhez a vízen kívül bármilyen anyagot használnánk. A forró, nagy nyomású gőz megöli a baktériumokat, a ruhaneműkben, ágyhuzatban megtelepedett atkákat, apró rovarlárvákat és penészgombákat, így nemcsak tiszta, de csíramentes felületet hagy maga után. Nagy előnye továbbá, hogy a nagy nyomás miatt a gőz képes behatolni és tisztítani a nehezen elérhető helyeket is, ráadásul semlegesíti a statikus feltöltődésű porszemcséket, amik így nem tapadnak meg azonnal mindenhol. Végső soron pedig megszabadulhatunk egy rakás vegyszeres flakontól és a tisztításra fordított költségeinket is lefaraghatjuk, hiszen a gőztisztítókhoz a tiszta vízen kívül más anyagra nincs szükségünk.

 Az ágyneműtől a cumiig mindenhol használható

A babaszobákban – és a lakás más helyiségeiben is – egy kézi gőztisztítóval könnyedén és alaposan letakaríthatjuk nemcsak a bútorokat, de gyakorlatilag minden tárgyat, amivel érintkezik a kicsi. Azonban ha első alkalommal használunk a gyerekszobában gőztisztítót, akkor kétszer kell alaposan végigmenni valamennyi felületeken. Első alkalommal ugyanis el kell távolítani róluk azokat a vegyszermaradványokat, amik a korábbi tisztogatások alkalmával ott maradtak, és csak a második gőzöléssel tudjuk majd teljesen tisztává és sterillé tenni ezeket. (Legközelebb már egyszeri gőzölés is elegendő lesz.) A módszer egyszerű: a gőzt ráirányítjuk a felületre – a felületnek megfelelő tisztítófejet (körkefét, törlőt stb.) használva –, és lassan beterítjük vele azt. Ezután egy puha, tiszta ruhadarabbal letöröljük.

A bútorok mellett a függönyöket is gyorsan átgőzölhetjük anélkül, hogy levennénk őket. Ezzel a textil szemre is tisztább lesz, és a gőzöléssel nemcsak fertőtlenítjük, hanem egyúttal “ki is vasaljuk” is az anyagot. Ugyanígy az ágyneműk, matracok is gyorsan felfrissíthetők és tisztíthatók gőzzel. Ezek takarítása szokta az egyik legnagyobb problémát jelenti, hiszen egy matracot nem lehet betenni a mosógépbe, viszont éppen ez az a darab, amiben a leggyorsabban megtelepednek az atkák és baktériumok. A baba testétől ugyanis a matrac felmelegszik, átnedvesedik, és éppen az ilyen környezetben tenyésznek legszívesebben a bőrt, légutakat irritáló penészspórák és atkák, az ártalmas baktériumokról nem is beszélve. Ezektől nemcsak rossz illatú, de egészségtelen is lesz egy idő utána matrac. Puszta szellőztetéssel, porolással, porszívózással csak részben oldható meg ez a probléma, mert ezek a módszerek nem fertőtlenítenek, míg a gőz képes teljesen átjárni a matracot és kiölni belőle a kártevőket.

Egy kézi gőztisztítóval az apróbb használati tárgyakat is gyorsan sterilizálhatjuk. Erre nagy szükség is van, hiszen a babák előszeretettel vesznek a szájukba gyakorlatilag mindent, amihez hozzáférnek: a cumitól kezdve a játékaikon át bármi alkalmas neki ehhez. A tiszta, meleg vízzel történő öblítés ugyan a felületi piszoktól megszabadítja ezeket a tárgyakat, de a rajtuk található baktériumoktól nem, így a gyermek szájába ezek könnyedén bejutnak. Aki azt szeretné, hogy a gyermeke ne érintkezhessen ilyen módon bacilusokkal, annak a forró, fertőtlenítő hatású gőz a legjobb megoldás. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top