Nagytakarítás

Biotisztítás gőzzel

Ha már lépni sem tudsz a vegyszeres flakonoktól a mosdóban, akkor ideje kicsit eltöprengeni azon, vajon szükség van-e ennyi kemikáliára a háztartásban, és nincs-e jobb, kíméletesebb mód az otthonod tisztán tartására?

Már másfél évszázada használják a tisztításhoz a gőz erejét, a háztartások többségében azonban mégsem ez, hanem a mosószeres kézi módszer a legelterjedtebb a mai napig. Egyre több ilyen vegyszert használunk: külön flakon van az ablakpucoláshoz, egy másik a konyhába, a fürdőszobába, és a WC-t pedig egy direkt erre a célra fejlesztett anyaggal pucoljuk. Más-más anyagot kenünk a rozsdafoltokra és vízkőre, és akad még egy-két agresszív fertőtlenítőszer is a legtöbb otthonban ezek mellett. Valóságos arzenálját tároljuk a környezet- és egészségkárosító vegyszereknek a lakásunkban, miközben mindig is kéznél volt a legjobb, leghatékonyabb megoldás, ami ráadásul olcsó és környezetbarát is: a gőz.

Biotisztítás gőzzel

Vegyszer nélkül tisztít és sterilizál

A vízgőz jó tulajdonsága, hogy nem ártalmas a környezetre. Igazi bio-tisztítószer ez, ami nem csak a látható foltokat tünteti el, de kiválóan fertőtlenít is, hiszen a magas hőfokon elpusztulnak a baktériumok, a penészgombák és a lakásunkban, ágyneműben, matracokban élő apró rovarok és lárváik is. A gőztisztító gépek nagy nyomáson 80–150 fokos gőzt bocsátanak ki magukból, ami feloldja a zsírfoltokat és egyéb szennyeződéseket anélkül, hogy a kezünket fájdító nehéz munkával dörzsölni, vakargatni kellene azokat, és ezen felül eljut azokba a résekbe, nehezen hozzáférhető helyekre is, ahova egy egyszerű mosószivaccsal vagy ronggyal soha nem férnénk be.

A hagyományos takarítószerek általában vizes oldatként kerülnek fel a tisztítandó felületre, és még akkor is megtapad és ott marad egy része ezeknek az anyagoknak, ha utána többször is lemossuk tiszta vízzel. Ezért aztán bármennyire is tisztának látszik a lakásunk, valójában gyakorlatilag valamennyi pontja szennyezett valamilyen vegyszerrel, így nem is csoda, ha egy idő után ez az egészségünkre is kihat. A ma olyannyira jellemző allergiás megbetegedések hátterében is a legtöbb esetben az áll, hogy olyan sok és sokféle agresszív vegyi anyaggal érintkezünk a mindennapok során, amennyit a szervezetünk már nem tud semlegesíteni.

A természetes megoldás a legolcsóbb is

De nemcsak a hatékonysága, környezet- és egészségkímélő volta miatt érdemes gőzzel tisztítani a lakást, hanem azért is, mert rengeteg költséget is megtakaríthatunk vele. A különféle rozsda- és vízkőoldó szerek, súrolóporok, mosogatók havonta jelentős összegbe kerülnek minden háztartásban, ahol adnak a tisztaságra és rendre. A víz viszont, ha nincs is ingyen, de még mindig a legolcsóbb “tisztítószer”, gőz formájában ráadásul kevesebb is kell belőle a kívánt eredmény eléréséhez.

A legjobb illata a tisztaságnak van

A forró gőz ráadásul nemcsak tisztít, de szagtalanít is, mivel megöli azokat a baktériumokat, amelyek anyagcseréjének mellékhatásaként a kellemetlen szagok jelentkeznek. Ezek a mikroorganizmusok a lakásban felgyűlt hulladékban, piszokban megtelepedve az abban található szerves anyagokkal táplálkoznak. A hétköznapi mosószerek és tisztítómódszerek ezeket nem pusztítják el, sőt inkább csak további terjedési lehetőséget kínálnak nekik: a nedves szivacsokban igen intenzíven szaporodnak, és amikor egy ilyen szivaccsal látszólag tisztára mosunk valamit, valójában egy komplett baktériumtenyészetet hordunk fel a felületre.

Biotisztítás gőzzel

Hatékonyan csak igen erős fertőtlenítőszerekkel irthatók ki a baktériumok – ezeknek pedig önmagukban is kellemetlen szaguk van általában –, vagy pedig úgy, ha magas hőnek tesszük ki őket. A gőz hőjét például nem képesek túlélni, és gyakorlatilag 100 százalékuk elpusztul, és ezzel a kellemetlen szagok forrása is megszűnik. Tehát a gőz nem csak a vegyszereket, de még a szagtalanító, illatosító spray-ket is kiváltja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top