Nagytakarítás

10 ablaktisztítási praktika

Már alig vártad az első tavaszi napsugarakat, de még mindig csak tompa fények szűrödnek át a homályos ablakon? Lehet, hogy nem az időjárással, hanem a üveggel van a gond, és itt az ideje a nagy, tavaszi ablakpucolásnak. Segítünk neked az alábbi praktikákkal, hogy ez a kellemetlen munka gyorsabban és könnyebben haladjon!
10 ablaktisztítási praktika

1. Ne nehezítsd a munkád újságpapírral

Az ablakpucolásnak megvannak a maga hagyományos, népi módszerei. Itt van például a szinte kötelező kellékként használt újságpapír, ami nélkül “közismerten” lehetetlen jó eredményt elérni. Pedig ez tévedés: a viszonylag merev, nedvességtől könnyen foszló, gyenge nedvszívó képességű napi sajtótermékekkel csak nehezítjük a dolgunkat: egyrészt nem lehet egyenletesen dolgozni vele, másrészt a tisztításhoz használt szerek oldhatják az újságpapír tintáját, ami foltot hagy az üvegen. Végül pedig az elázott papír foszlányai, vékony szálai ráragadnak az ablakra, és ezek letakarítása egy újabb fárasztó és időigényes mozdulatsort igényel. Sokkal praktikusabb egy jó ablaklehúzó használata, ezzel széles csíkokban és gyorsan dolgozhatunk kis erőfeszítéssel, míg az újságpapíros dörgölés fárasztó. Emellett az ilyen dörzsölés statikus töltést hoz létre az ablakfelületen, ami vonzza a port.

2. Használj ablaklehúzót
Ha az ablaklehúzó mellett döntünk, érdemes egy kicsit drágább, de jó minőségű darabot beszerezni. A lényeg, hogy rugalmas, puha gumírozása legyen a lehúzónak. A legjobbak a szilikonból készült termékek. Fontos tudni azonban, hogy ezeknek a gumiját az erősen lúgos vegyszereket kikezdik, és az így roncsolt gumi csíkokat hagy az üvegen. A legjobb párosítás, ha vegyszermentes nedvesítést használunk: egy kézi gőzgéppel visszük fel a meleg vízpermetet az előzőleg portalanított ablakra, majd néhány mozdulattal lehúzzuk a vizet (figyelem, minden húzás után töröljük a gumit szárazra!), és egy mikroszálas ruhadarabbal vagy szarvasbőrrel letöröljük az ablakkeret melletti részeket is.

3. Ideális időjárás
Ablakot pucolni hidegben nem lehet, de a túlzott meleg és napsütés sem használ. Ha ugyanis tisztítószeres oldatot használunk, az ilyenkor túl gyorsan elpárolog ahhoz, hogy kifejthesse a hatását és feloldja az ablakra tapadt piszkot.

4. Portaszítás alkohollal
Portaszító réteget hozhatsz létre az üvegen, ha pár csepp denaturált szeszt teszel az ablakmosó folyadékba.

5. Fagyálló és glicerin pára ellen
Nem párásodik olyan könnyen az ablak, ha tisztítás után áttörlöd fagyálló folyadékkal vagy egy kevés glicerinnel.

6. A harisnya az ablakot is szebbé teszi
A tiszta ablakot még fényesebbé teheted, ha száradás után egy nejlonharisnyával is áttörlöd a felületet.

7. Nedvesen lógasd fel a függönyt
A mosás után még nedves állapotban tedd vissza a már tiszta ablakra a függönyöket. Így kilógják magukat és nem lesz szükség vasalásra. A sötétítő függönyök anyaga nehezebb, vastagabb, így ezek több vizet vesznek fel, emiatt nagy lehet a súlyuk és leszakíthatják a karnist, ráadásul éktelen nagy tócsát hagy a padlón is a kicsepegő víz. Ezért ezeket megszárítva, kivasalva akaszd vissza.

8. Ecettel tisztítsd a fémcsipeszeket
A tisztításkor levett függönyök fémcsipeszeit áztasd át ecetben. Ez leoldja a rozsdafoltokat róluk, és így az nem kerül rá a frissen mosott, még nedves függönyökre. Ezen kívül fényesé is teszi őket.

9. Glicerinnel óvd a tömítést
Az ablakokat tömítő gumikat csak tiszta vízzel takarítsd, ahogy a fa ablakkereteket is. Mindkettőt azonnal töröld szárazra. A gumik élettartamát megnövelheted, ha bekened vékonyan glicerinnel.

10. Állj biztos lábakon
Tisztítás előtt tegyél el minden felesleges tárgyat az ablak alól. Állj széles ülőlapú, nem billegő hokedlire, ha magasabban kell elérned. Tegyél emellé egy kis sámlit, amire lefelé jövet ráléphetsz, így nem kell túl nagyot lépni, hogy “földet érj”. Rúgd le a mamuszt és a papucsot, és mindig cipőben tisztíts ablakot, ha hokedlira kell állnod. Sokan törték már a bokájukat azért, mert ezeket a szabályokat nem tartották be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top