Mini kórház

Amikor a gyerek kórházba kerül

A szülő számára sem könnyű, amikor kiderül, hogy a gyermeke kórházba kerül, de a kicsik számára ez az új helyzet nagyon félelmetes.

Amikor a gyerek kórházba kerül

Távol kerülnek az otthon biztonságától, az ismert környezettől, a családtól. Szorongást vált ki belőlük, elbizonytalanodnak. Ezért nagyon fontos, hogy a családtagok felváltva megpróbáljanak minél több időt tölteni a kisbeteg ágya mellett. Esetleg ha megoldható megkérhetünk néhány kisbarátot, óvó nénit, tanár nénit, hogy ők is látogassák meg, egy rövid időre. A gyermeknek fontos, hogy érezze nincs elfelejtve, hogy a többiek gondolnak rá, visszavárják a megszokott környezetébe. Vigyünk be rajzot, apró ajándékot, amit a testvérek vagy a barátok készítenek neki, meséljük el, hogy mi történik a számára jól ismert környezetben.

A szülő feladata, hogy szeretetével megnyugtassa a gyereket. Bár az anyuka számára is nagyon nehéz kezelni az aggodalmat, amit érez, fontos, hogy a kisgyermek felé nyugalmat és biztonságot sugározzon.Beszélgessen vele arról, bent mire számíthat és nyugtassa meg, hogy minden rendben lesz.

Megkönnyíthetjük a gyerek számára a kórházi létet, ha bevisszük kedvenc játékait, mesekönyveit, könyveit, papírt és ceruzát, hogy rajzolhasson.

Amikor a gyerek kórházba kerül

A kórházi lét nem csak a pici gyerekek számára trauma. A nagyobbak is nehezen viselik. Az ágyhoz kötöttség, a barátok hiánya, az egyedüllét, számukra sem kellemes. Nekik is vigyünk be egy mp3 lejátszót, esetleg DVD filmet, vagy ha van laptopot.

Fontos, hogy minél több időt töltsünk a beteg gyermek mellett, de ez sajnos sok szülő számára megoldhatatlan.Ez lehet azért, mert a kórház nem tudja biztosítani a megfelelő körülményeket ehhez, de azértl is lehet, mert dolgoznia kell, vagy otthon ellátni a többi gyermeket.

A K&H gyógyvarázs mesedoktor programja a gyermekek lelki felépülését szem előtt tartva alakult ki.

10. éve hangsúlyt fektetnek arra, hogy az intézményeknek szóló műszeradományok mellett hozzájáruljanak a beteg gyerekek lelki felépüléséhez is. A K&H gyógyvarázs mesedoktorok programban önkéntesek olvasnak mesét a kórházakban fekvő gyerekeknek. Az elmúlt 4 hónap alatt közel háromezer meseolvasás valósult meg országszerte; a mesedoktorok így segítenek a gyereknek könnyebben elviselhetővé tenni a kórházi létet.

Ez a program a szülők és a gyermekek számára is nagyon fontos, és nagyon hálásak érte.

További információk!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top