Mindenem a tenisz
Szponzorált tartalom

Ezek a lányok a magyar tenisz ifjú reménységei

A tallinni Fed-kupán szereplő magyar női teniszválogatott négyfős keretében három olyan feltörekvő tehetség szerepelt, akik a magyar tenisz következő csillagai lehetnek. Bár a nevük korántsem ismeretlen, megmutatjuk, kik ők, és mit értek el eddig.

A múlt héten zajlottak a Fed-kupa euro-afrikai zóna I-es csoportjának mérkőzései Tallinnban. A magyar válogatottban szerepel Stollár Fanny, Gálfi Dalma és Bondár Anna, akik 19-20 évesen már letették az asztalra a névjegyüket, és felfelé igyekeznek a világranglistán.

Rajtuk kívül bemutatjuk Udvardy Pannát, aki bár most nem utazott velük, kora és eredményei alapján mindenképpen figyelmet érdemel. Lássuk, kik a magyar női tenisz ifjú reménységei.

Stollár Fanny

  • Életkor: 19
  • Jelenlegi helyezés a világranglistán: 209.
  • Legjobb helyezés: 201.

Már hároméves korában megismerkedett a tenisszel, édesanyja szintén teniszező volt, és a család pályát is üzemeltetett. Fanny sokáig mégsem tudta eldönteni, hogy a kézilabdát vagy a teniszt válassza. A döntés azután született meg, hogy 10 évesen megnyert egy olyan országos versenyt, amelyen fiúk is indultak.

If you cant stop thinkin of it dont stop working for it 💭💯

A post shared by Fanny Stollar (@fannystollar) on

A fiatal lány pár évvel később sporttörténelmet írt: 2012-ben, 13 évesen megnyerte a felnőtt magyar bajnokságot, és ezzel minden idők legfiatalabb egyéni magyar bajnoka lett.

Már 14 évesen elkezdett nemzetközi tornákon indulni, 2014-ben megnyerte az U16-os Európa-bajnokságot egyéniben, párosban pedig Gálfi Dalmával győzött.

Egy évvel később szintén Gálfi Dalmával nyert a juniorok között a wimbledoni teniszbajnokságon. Ez volt az első alkalom, hogy tisztán magyar páros nyert a versenyen.

When in Dubai 🇦🇪

A post shared by Fanny Stollar (@fannystollar) on

Első WTA-főtáblás győzelmét 2017-ben szerezte, az eddigi egyik legnagyobb sikerét pedig tavaly áprilisban, a charlestoni tenisztornán aratta. A világranglistán akkor 282. helyezett Stollár két szettben legyőzte a 14. helyen álló Jelene Vesznyinát.

Gálfi Dalma

  • Életkor: 19
  • Jelenlegi helyezés a világranglistán: 265.
  • Legjobb helyezés: 136.

Szinte beleszületett a teniszbe, édesapja ugyanis teniszpályát üzemeltet Balatonfüreden, és a kislánynak már három-négyéves korában ütő volt a kezében.

A tenisz akkor fertőzte meg véglegesen, amikor hatévesen a döntőig jutott egy minitenisz-bajnokságon, és csak egy fiú tudta megverni. Tízévesen már külföldön versenyezett, 15 éves korában pedig a felnőttek ellen játszott.

Feels nice to be back🌱😍 #Wimbledon time😋

A post shared by Dalma Galfi (@dalmagalfi) on

A kisebb tornagyőzelmek után a szélesebb közönség azután ismerhette meg, hogy 2015-ben megnyerte a US Opent a junior lányok között. Ezzel ő lett az első magyar játékos, aki meg tudta nyerni az amerikai Grand Slam-versenyt.

Ugyanebben az évben Stollár Fannyval írt sporttörténelmet a wimbledoni teniszbajnokságon aratott győzelemmel. A 2015-ös parádés év volt a fiatal tehetség számára, ugyanis a junior teniszezők világranglistáján elsőként zárta az évet, ez korábban egyetlen magyarnak sem sikerült. Saját bevallása szerint is túlteljesítette abban évben az elvárásait.

Később elindult első egyéni WTA-tornáján, több ITF-versenyt megnyert, és a jó eredményeknek köszönhetően a felnőtt világranglista 182. helyére került, a magyarok közül csak Babos Tímea volt előtte.

Első felnőtt Grand Slam-tornájára 2017-ben került sor az Australian Openen, ahol a második körig jutott. A jelenlegi legnagyobb célja, hogy a legjobb száz teniszező közé kerüljön.

Bondár Anna

  • Életkor: 20
  • Jelenlegi helyezés a világranglistán: 522.
  • Legjobb helyezés: 304.

Kortársaihoz hasonlóan a szeghalmi lány is néhány évesen már teniszezett, majd a válogatott- és világeseményeken elért biztató eredmények után nagy sikert jelentett, hogy 2015-ben egyéniben megnyerte az U18-as Európa-bajnokságot.

A következő évben azonban keresztszalag-szakadást szenvedett, és meg kellett műteni. Épp akkor, mikor már csak néhány hely választotta el a védett ranglistát jelentő 300-as világelittől. (A védett ranglistás játékosok hosszan tartó sérülés esetén nem csúsznak vissza a rangsorban.)

Kilenc hónapig tartott a kényszerpihenő, a versenyzést csak 2017 augusztusában tudta újrakezdeni. Kellett néhány torna ahhoz, hogy visszazökkenjen a játékba, ám a visszatérés olyan jól sikerült, hogy tavaly megnyerte a felnőtt országos bajnokságot. Most a közelebbi célja, hogy a ranglistán visszakerüljön oda, ahol a sérülése előtt volt.

Udvardy Panna

  • Életkor: 19
  • Jelenlegi helyezés a világranglistán: 369.
  • Legjobb helyezés: 344.

A balatonboglári teniszklubban kezdett megismerkedni a sportággal ötéves kora körül, azt viszont már az elején tudta, hogy nála a tenisz több lesz, mint hobbi.

 A junior világranglista 15. helyéig jutott, és kortársaihoz képest valamivel később lépett a felnőttek mezőnyébe. Élete első profi győzelmét 2016 végén aratta Marokkóban. Azóta összesen 4 ITF-győzelme van egyéniben, 3 pedig párosban.

A Hungarian Ladies Open teniszversenyt február 18. és 25. között rendezik a budapesti BOK Sportcsarnokban (1146 Budapest, Dózsa György út 1.). Jegyek a rendezvény honlapján vagy a teniszjegyek.hu oldalon vásárolhatók.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top