Mesedoboz gyűjtőoldal 2.0

10 dolog, amit tudnod kell, mielőtt probiotikumot szednél

Most akkor a probiotikumos joghurt olyan, mintha probiotikumot szednék? Hogy válasszak probiotikumot, mit kell nézni a dobozon? Sok kínzó kérdés a probiotikumokról, és válaszolunk is!

1. A probiotikumok olyan baktériumok és gombák, vagyis mikroorganizmusok, amelyek a szervezetbe jutva az egészségre jótékony hatást gyakorolnak. A bélflóra emésztő és immunfunkcióját erősítik, ezáltal ellenállóbbá teszik a szervezetet a fertőzésekkel szemben.

2. A probiotikumok a szervezetbe probiotikus élelmiszerek vagy speciális probiotikus készítmények révén juthatnak. 

3. Ahhoz, hogy  a bennük lévő probiotikus baktériumok “működjenek”, élve kell elérniük az emésztőrendszer alsóbb részét. A gyomor savas közege azonban jelentős akadályt képez az előtt, hogy a baktériumok élve elérjék a bél alsóbb szakaszát, ugyanis az extrém savas közegben jelentős mennyiségben elpusztulnak. 

4. Egy 2008-as tanulmány arra világított rá, hogy a joghurtok kevésbé képesek a bennük lévő probiotikus törzsek gyomorban történő túlélését elősegíteni, mint például a sovány Cheddar sajt.

5. A joghurtban lévő L. casei száma rövid időn belül drasztikusan csökken a gyomor savas közegében: 30 perc elteltével 2-es pH mellett számuk a tízmillió baktérium/gramm joghurt mennyiségről 10 baktérium/gramm joghurtra csökken, azaz a gyomor savas közegét csak minden egymilliomodik L. casei élte túl. Míg a Cheddar sajt esetén ugyanaz a kiindulási mennyiség 120 perc elteltével tízezer/g sajtra csökkent – a gyomorsav támadását minden ezredik L. casei élte túl.

10 dolog, amit tudnod kell, mielőtt probiotikumot szednél

6. Léteznek azonban olyan probiotikus készítmények is, amelyek nem élelmiszerek. Ezek magas koncentrációban tartalmaznak élőflórát vagy probiotikus baktériumokat, gombákat. Közöttük vannak olyanok, amelyek olyan speciális probiotikus baktériumot tartalmaznak, amelyek képesek túlélni a gyomor savas közegét.

7. Léteznek vény nélkül kapható gyógyszerek, melyek igazolhatóan probiotikumok. Emellett léteznek jótékony baktériumokat, élőflórát tartalmazó speciális tápszerek, ill. étrend-kiegészítők.

8. Léteznek még élőflórás joghurtok, de a bennük lévő élőflóra mennyisége nem állandó és általában alacsony. Igaz, hogy a rendszeres, hosszabb ideig tartó napi használatuk segíti az egészség  megőrzését, de a bélflóra egyensúlyát nem állítják helyre gyorsan.

9. Ha betegek vagyunk, komolyabb esetekben már nem elég a joghurt vagy a kefir, érdemes olyan készítményt választani, amelynek hatása klinikailag is bizonyított.

10 dolog, amit tudnod kell, mielőtt probiotikumot szednél

10. A vásárlásnál a probiotikum választás során nem azt kell nézni, hogy hányféle baktérium törzs van benne, hanem milyen fajta, mekkora  a készítményben lévő baktérium-, másképp csíraszám (azaz a készítményben lévő baktérium mennyisége, illetve a probiotikus készítmény hatékonyságát klinikailag igazolták-e.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top