Mesedoboz gyűjtőoldal 2.0

5 tuti házi praktika, amivel enyhíthető a nátha

Ha még nincs nagyobb baj, csak a papírzsebkendőket fogyasztod tucat számra, akkor ezekkel a hasznos praktikákkal könnyebben kilábalhatsz a náthából.

Tegyük a kezünket a szívünkre: még ha a komolyabb őszi-téli betegségeket sikerül is megúszni, azért az ritkán fordul elő, hogy nátha nélkül vészeljük át a hűvös évszakokat. Arra az esetre, ha már megtörtént a baj, hoztunk most pár hasznos tippet, amivel enyhíthetsz a kínjaidon és meggyorsíthatod a kilábalást a náthából.

Igyál (zöld)teát!

Sokan vannak, akiket ha megkérdezünk, hogy szoktak-e teázni, azt válaszolják: “csak akkor, ha beteg vagyok.” Azon túl, hogy a teázás szeretete ízlés dolga is, van más magyarázata annak, hogy amikor náthásak vagyunk, akkor teázni különösen jó. Egyrészt ilyenkor eleve jobban kívánjuk a meleg folyadékot. Másrészt a teában  – különösen a zöld teában – rengeteg antioxidáns van, ami a vírusok elpusztitásában és a gyulladások csökkentésében is segít. Ha pedig egy kis mézzel fogyasztod, akkor duplán is tettél azért, hogy felvedd a harcot a szervezetedet támadó kórokozókkal  – a méz ugyanis szintén tele van antioxidánsokkal. A zöld tea pedig ezen kívül is számos jótékony hatással bír: védi az ereket, csökkenti a koleszterinszintet és az ideális testsúly elérésében is segít. Fogyasztásával így aztán több legyet is üthetünk egy csapásra.

5 tuti házi praktika, amivel enyhíthető a nátha

Egyél húslevest!

A nagymamám hajdanán azt szokta mondani vasárnaponként: “Gyerekek, olyan húslevest főztem, hogy a holtak is felébrednek tőle.” És tényleg: egy jó húsleves csodákra képes. Igaz ez akkor is, ha náthás vagy. Emlékezve a nagyi szavaira, ha engem elkap egy kiadós megfázás, rendszerint lefőzök egy nagy fazék húslevest (többnyire pulykaszárnyból, sok zöldséggel, de ez ízlés dolga), és napokig eszegetem, egyszerűen nem tudom megunni. Túl az élvezeti értéken a leves gyógyító hatása a húsban található aminosavakban, azok gyulladáscsökkentő és tüdőt nyugtató hatásában rejlik. De sokat segít a többi összetevő is: a gyulladáscsökkentő fokhagyma például, illetve, ha teszünk bele paprikát, az abban lévő kapszaicin is jó szolgálatot tehet a nátha enyhítésében.

C, mint citrom

Elég ha csak rá gondolsz erre a szuper gyümölcsre és máris nyálképződésed van. Hát még ha megízleled! És ez a tulajdonsága bizony náthás-torokfájós időszakban is hasznodra válik, hiszen a fokozódó nyáltermelődés megkönnyíti a nyelést, és a citrom C-vitamin tartalma hozzájárul az immunrendszered pallérozásához. Szóval mindegy, hogy teába teszed vagy limonádét készítesz belőle, ha elkap a takonykór, a citrom jó barátod.

Inhalálj, mintha nem lenne holnap

Ez az a tevékenység, amit a legtöbb ember utál – különösen a gyerekek. Én sem szeretem, de a cél – vagyis a mielőbbi gyógyulás – érdekében erősen ajánlott alkalmazni. Szóval tölts egy lavórba forró vizet, tegyél bele két nagy kanál sót, egy kis kamillát vagy pár csepp eukaliptusz olajat, és hadd szóljon: tölts el 10-15 percet ennek a remek, nyákoldó folyadéknak a párájában. Ha ezt egy nap kétszer megismételed, meglásd rövidesen már csak rossz emlék lesz a náthád.

Töltsd fel az otthoni fűszertartót!

Volt már szó a teáról, a finom húslevesről, de nem árt külön is szót ejteni a különböző nyákoldó fűszerek és gyógynövények jótékony hatásáról. Náthás időszakban ezek kiváló szolgálatot tesznek. Ide tartozik a menta, a kamilla, a hársfavirág, a lándzsás útifű, a hagymafélék, a kakukkfű és a babérlevél például. Rajtad áll, hogy teaként vagy valamilyen ételt fűszerezve fogyasztod ezeket, a lényeg az, hogy légy tisztában vele: alkalmazásukkal teszel az egészségedért.

Olvass mesét gyermekednek és játsszatok közösen memóriajátékot! Töltsd le ipad appunkat! A mesedoboz app december 6-tól androidon is elérhető.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top