Magyarország kúl

Delta Kudlik Julival – Emlékszel a főcímre?

Hóban gázoló szánhúzó emberek, deltaszárnyú MIG–19-es repülőgép, háromszög alakzat – a legendás főcím részei, amelyek mindenki emlékezetébe beleégtek.

Kudlik Juli és a legendás Delta című műsor
Forrás: Wikipédia

A Delta és Kudlik Juli neve egybeforrt a Magyar Televízió egyik legrégebbi ismeretterjesztő sorozatával.  A tévéműsor 1964-ben indult – még a holdra szállás előtt (!) –, és 30 éven keresztül a legnépszerűbbek közé tartozott. A Deltából megtudhattuk a nyugati világ legújabb és legfrissebb kutatási eredményeit, technikai vívmányait, és cenzúrával ugyan, de mégis tájékozódhattunk arról, mi van a vasfüggönyön túl.

Az első adásban az orosz tűzoltás új vívmányáról, a haboltásról és az arcplasztika újdonságairól is beszámoltak. A főcím szignálja, a Song of the Second Moon az egyik első elektronikus zenei felvétel, és akkoriban ritkaságnak számított. A sötét képsorokkal markáns bevezetést eredményezett a tévéműsornak, és azóta

a hóban kínlódva előrejutást a magyar előszeretettel nevezi deltázásnak az osztrák síterepeken.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top