Magyarország kúl

Hétéves kis környezetvédő találta ki a remécsest

Soma temetői látogatáskor kérdezte meg a szüleit, nem lehetne-e kezdeni valamit a kidobott mécsesekben maradt viasszal.

Halottak napján a hétéves Soma is elment a temetőbe a szüleivel. Ott észrevette, milyen sok mécsest dobnak ki az emberek, köztük olyanokat, amelyek alján még maradt viasz. A gödöllői kisfiú megkérdezte a szüleit, nem lehetne-e újrahasznosítani a mécseseket, a szülők pedig úgy döntöttek, megvalósítják az ötletet.

Nekünk van egy olyan családi vállalkozásunk, ahol kézzel-lábbal hajtott környezetbarát eszközöket fejlesztünk. Van, amelyikkel például agyagozni lehet, családi eseményekre szoktunk ezekkel kitelepülni, áram egyáltalán nem szükséges hozzá. A régi mécsesek viaszának ledarálásához is kifejlesztettünk egy ilyen speciális kerékpárt. A szükséges alkatrészeket egy roncstelepről gyűjtöttük össze. Az első néhány mécsest már ezzel a géppel készítették a gyerekek, köztük a kisfiam, Soma is” – mesélte el a Vasárnapi Borsnak a fiú apja.

Mécsesek (forrás: Thinkstock)

A család hosszabb távú célja az, hogy az ország minden temetőjében kihelyezzenek egy szelektív gyűjtőt a használt mécseseknek. Az összegyűjtött mécsesekből aztán fogyatékkal élők darálhatnák le a viaszt, és új mécseseket önthetnének. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top