Magyarország kúl

Keszeg, ökle vagy pisztráng? Ők versenyeznek 2019-es év hala címért

Három őshonos faj közül kerülhet ki a 2019-es év hala, már lehet szavazni.

Idén is három őshonos fajra, a vörösszárnyú keszegre, a szivárványos öklére és a sebes pisztrángra lehet szavazni az év hala versenyen – közölte a Magyar Haltani Társaság.

A vörösszárnyú keszeg az álló és lassú folyású vizeket kedveli, többnyire a vízi növényzetben gazdag vizekből fogják. Táplálékát fonalas algák, fiatal növényi hajtások, magvak alkotják, felismerni fölfelé nyíló szájáról, valamint vöröses úszóiról lehet.

Vörösszárnyú keszeg (Fotó: Sallai Zoltán)

A szivárványos ökle védett, a legkisebb és legszínesebb Magyarországon található halak egyike. A szaporodás idején a hím szivárványszínekben pompázik, a nőstényeknek pedig megnő a néhány centiméter hosszú tojócsövük, hogy a nagyobb testű kagylók köpenyüregébe rakják ikráikat.

Szivárványos ökle (Fotó: Sallai Zoltán)

A sebes pisztráng a gyors, oxigéndús vizeket kedveli. Legtöbbjük ismertetőjele, hogy olajzöld hátukat és világosabb oldalukat fehérlő udvarral körülvett piros foltok díszítik, a fiatalokat a testoldal nagyobb, szürke foltjai jellemzik. Kiváló sporthal, ezért előszeretettel telepítik az erre alkalmas vizekbe, túlnépesítve azonban károsíthatja az eredeti halfaunát.

Sebes pisztráng (Fotó: Sallai Zoltán)

Az év halára december 31-én délig lehet szavazni a Magyar Haltani Társaság honlapján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top