nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Magyarország kúl
Utcát nevezhetnek el Budapesten Makovecz Imréről

Utcát nevezhetnek el Budapesten Makovecz Imréről

Jövő szerdán eldől, lesz-e Makovecz Imre utca Budapest III. kerületében.
Hegedűs Bence
Hegedűs Bence
f Ajánlom

Makovecz Imre Kossuth- és Ybl-díjas építésznek, a magyar organikus építészet megteremtőjének nevét veheti fel a III. kerületi Kecske utca egy szakasza – az MTI szerint a kerületi kezdeményezésről jövő szerdán dönthet a Fővárosi Közgyűlés.

Azért esett a kerület választása a Kecske utca Nagyszombat utcától Bécsi útig tartó szakaszára, mert a 7 éve elhunyt építész a Magyar Művészeti Akadémia Kecske utca 25. szám alatti irodaházában elnökként tevékenykedett.

Makovecz Imre építész (1935–2011) – MTI Fotó: Kovács Attila

További utcanevek soráról is dönt majd szerdán a közgyűlés:

Óbudán ismét lehet Zichi utca, és lenne Till Ottó tér és Dr. Örlős Endre park. A kerület teret nevezne el Kaszap Istvánról, de lenne Csíkszereda park és Varsó-Bemowo park is a III. kerületben. Szintén parkot neveznének el Batthyány-Strattmann Lászlóról, és római nevet kaphat néhány utca, ilyeneket, mint Floralia utca, Vesta köz, Vergilius köz és Mars utca.

Az I. kerületben Jeruzsálem parknak hívhatják majd a Clark Ádám tér – Lánchíd utca – Friedrich Born rakpart között található névtelen közterületet.

A XI. kerületben a Kopaszi-gát melletti névtelen utcák kaphatnak nevet: lenne Víztükör utca, Sásliliom utca és Völgycsillag utca, illetve parkot neveznének el Szent Charbelről.

A XVI. kerületben egy névtelen közterületet ezentúl Csobogó utcának hívhatnak, amely a Szilas-patakkal párhuzamosan fut.

A XXIII. kerületben is nevet adnának néhány névtelen utcának, a lakók az alábbi nevekkel barátkozhatnak meg: Ibolya utca, Tutajos utca, Bokréta utca, Boglya utca, Táltos utca, Fáklya utca, Kézműves utca, Iparos utca, Gyáros utca, Tearózsa utca és Cifra utca.

Megosztás Facebookon