Magyarország kúl

Utcát nevezhetnek el Budapesten Makovecz Imréről

Jövő szerdán eldől, lesz-e Makovecz Imre utca Budapest III. kerületében.

Makovecz Imre Kossuth- és Ybl-díjas építésznek, a magyar organikus építészet megteremtőjének nevét veheti fel a III. kerületi Kecske utca egy szakasza – az MTI szerint a kerületi kezdeményezésről jövő szerdán dönthet a Fővárosi Közgyűlés.

Azért esett a kerület választása a Kecske utca Nagyszombat utcától Bécsi útig tartó szakaszára, mert a 7 éve elhunyt építész a Magyar Művészeti Akadémia Kecske utca 25. szám alatti irodaházában elnökként tevékenykedett.

Makovecz Imre építész (1935–2011) – MTI Fotó: Kovács Attila

További utcanevek soráról is dönt majd szerdán a közgyűlés:

Óbudán ismét lehet Zichi utca, és lenne Till Ottó tér és Dr. Örlős Endre park. A kerület teret nevezne el Kaszap Istvánról, de lenne Csíkszereda park és Varsó-Bemowo park is a III. kerületben. Szintén parkot neveznének el Batthyány-Strattmann Lászlóról, és római nevet kaphat néhány utca, ilyeneket, mint Floralia utca, Vesta köz, Vergilius köz és Mars utca.

Az I. kerületben Jeruzsálem parknak hívhatják majd a Clark Ádám tér – Lánchíd utca – Friedrich Born rakpart között található névtelen közterületet.

A XI. kerületben a Kopaszi-gát melletti névtelen utcák kaphatnak nevet: lenne Víztükör utca, Sásliliom utca és Völgycsillag utca, illetve parkot neveznének el Szent Charbelről.

A XVI. kerületben egy névtelen közterületet ezentúl Csobogó utcának hívhatnak, amely a Szilas-patakkal párhuzamosan fut.

A XXIII. kerületben is nevet adnának néhány névtelen utcának, a lakók az alábbi nevekkel barátkozhatnak meg: Ibolya utca, Tutajos utca, Bokréta utca, Boglya utca, Táltos utca, Fáklya utca, Kézműves utca, Iparos utca, Gyáros utca, Tearózsa utca és Cifra utca.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top