Magyarország kúl

A ritka fegyverek és aranypénzek mellett elsüllyedt hajókat is találtak a Dunában

A roncsokat egy horgász fedezte fel Mohácsnál, aki látványos drónvideót is készített róluk.

Mi is megírtuk, hogy hétfőn több száz aranyérmét és 17. századi fegyvereket találtak a rekordalacsony vízállású Dunában Érdnél. De nem ez volt az egyetlen izgalmas lelet, amely előkerült az apadó folyóból: az Index beszámolója szerint egy horgász egy komplett hajótemetőt fedezett fel Mohácsnál.

Takács Ferenc gyerekkora óta jár ki horgászni a Dunához. Már akkoriban tudni lehetett, hogy roncsok vannak a mederben, többek között azért is választották rendszeres pecázóhelynek a környéket, mert az elsüllyedt hajók belsejében sok hal keresett menedéket magának.

Mint mondta, szeptember óta többször is kiment a folyóhoz, hogy megnézze, mi bukkan elő az egyre sekélyebbé váló vízből. Látogatásai során drónvideókat is készített, összeállítása utolsó képkockáit 55 centiméteres vízállásnál vette fel.

A férfi sokat kérdezősködött a roncsokról, de a helyi halászoktól csak annyit tudott meg, hogy több mint hatvan éve ott vannak. Takács szerint valószínű, hogy egy hajótemetőt talált: mivel nem érte meg elszállítani az elsüllyedt hajókat, egyszerűen sorsukra hagyhatták őket.

A videóban három hajóroncs is látható: az egyik szinte teljesen kiemelkedik a vízből, a másik kettőnek csak az orra látszik ki. Mindenesetre látványosak – nem véletlen, hogy az utóbbi napokban afféle turistalátványosság lett a helyből.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top