Magyarország kúl

Az apadó Duna miatt láthatóvá váltak a felrobbantott Ferenc József híd roncsai a Szabadság hídnál

Kúl vagy nem, de a rekordalacsony vízállásnak köszönhetően Budapest és környéke egyre inkább a katasztrófaturisták paradicsomává válik.

Látni lehet a felrobbantott Ferenc József híd maradványait az alacsony vízállás miatt a Szabadság hídnálírja az Index. A lap egy olvasójuk által készített fényképet is közöl (ezt itt tudod megnézni), amelynek felső részén valóban látható néhány maradvány.

Ilyen volt a még ép Ferenc József híd 1940 telén (Fotó: Fortepan)

Az Index az ügyben Szávoszt-Vass Dánielt, a Dunai szigetek blog szerzőjét is megkereste, aki válaszul elküldött egy vonatkozó részletet a 2003-ban megjelent Folyóvízi szeizmikus mérések című könyvből. Ebben a szerzők külön kitérnek a Ferenc József híd maradványaira, mint írják: „A Szabadság híd alatt is látványos mederfenék-domborzattal találkoztunk, amelynek oka nem geológiai. Itt a Ferenc József híd roncsai és az azt betemető dunai üledékek vannak. A roncsok a mederfenék alatti rétegszerkezet, valamint a jelenlegi híddal párhuzamos elhelyezkedésük alapján jól azonosíthatók.”

Az 1896 októberében átadott Ferenc József hidat a menekülő német hadsereg robbantotta fel a második világháború végén, valószínűleg ennek maradványai láthatók a folyóban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top