Magyarország kúl

Szent István-kori ezüstpénzt talált a gátőr Esztergomnál

A férfi munka közben bukkant az értékes régészeti leletre a Helemba-szigeten.

Dávid Balázs gátőr a gázlókat ellenőrizte a Dunán egyik kollégájával, amikor az alacsony vízállás miatt egy nyílhegyre bukkant a fövenyen a Helemba-szigeten, Esztergomnál.

Ezután egy érmén akadt meg a szeme, amelyről azonnal látszott hogy ezüst. Kis tisztogatás után furcsa jelek és írások rajzolódtak ki rajta, de olvasható volt a REX felirat is az érmén – számolt be az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság a még szeptemberben történt esetről.

A gátőr a neten keresgélve arra jutott, hogy Szent István-kori pénzérmét talált. Még aznap bevitte a leleteket a múzeumba. Kiderült, hogy a nyílhegy egy 13-14. századi darab, az érme pedig egy Stephanus Rex, azaz Szent István ezüst dénárja.

Fotó: Éduvizig

Esztergomban verték egykor a pénzt, ami az ország első pénzeinek egyike. A Helemba-szigeten egyébként már az Árpád-kortól laktak, egy kolostor romjai még ma is látszanak a sziget közepén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top