Magyarország kúl

Ötezer kilométeren is túl van Zoltán, a jeladós fekete gólya

Szeptember elején elhagyta Duna-parti fészkét, és már több mint ötezer kilométert tett meg Zoltán, a jeladós fekete gólya.

Zoltán, a GPS-jeladóval felszerelt fekete gólya szeptember 5-én hagyta hátra harmadjára is a Cserta-Duna-parton lévő fészkét, hogy útnak induljon Afrikába. A madár vonulási útvonala napról napra nyomon követhető a Gemenc Zrt. weboldalán. Az adatok szerint Zoltán a kicsivel több mint egy hónap alatt már több mint 5000 kilométert tett meg.

MTI Fotó: Kovács Attila

A madár nem siet, útjának első felét 10 nap alatt tette meg, majd rövid pihenőt tartott. A Vörös-tengert október harmadikán szelte át, majd a Nílus völgyében folytatta az útját a kontinens belseje felé. Három nappal később a folyóvölgyet elhagyva a sivatag felett Szudán déli része felé vette az irányt. Október első napjaiban Zoltán nagyobb utat tett meg, mint egész szeptemberben.

forrás: gemenc zrt

A fekete gólya vonulásáról beszámoló Sokszínű vidék emlékeztet, hogy Zoltán az előző vonulás alkalmával a Közép-afrikai Köztársaság déli részén telepedett le, és ott hazaindulásáig egy 4 km átmérőjű körön belül tartózkodott, pontosan ugyanott, ahol az előző évben is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top