Magyarország kúl

Névjegykártya méretű EKG-készülék és tartásjavító hátizsák – itt vannak a Magyar Formatervezési Díj győztesei

Idén is elképesztő dolgokat alkottak a magyar tervezők.

Kihirdették a Design Hét csütörtöki budapesti megnyitóján a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj idei elismertjeit. A díjazott munkák között van mobil szívdiagnosztikai eszköz, karszék, nyomdagép, textilkollekció, hátizsák, valamint arculat és plakátsorozat is – olvasható az MTI közleményében.

A Magyar Formatervezési Díj a hazai dizájn legkiemelkedőbb, innovatív és piacképes produktumaira és fejlesztéseire hívja fel a figyelmet termék, terv, vizuális kommunikáció és diákmunka kategóriában. Az idén négy kategóriában mintegy 200 pályázat érkezett.

Termék kategóriában a díjat az Iglói-Nagy Péter és Nagy Ádám által a Sanatmetal Kft.-nek tervezett WIWE EKG-készülék nyerte el, amely sokkal inkább látszik high-tech terméknek, mint orvosi eszköznek, mégis hatékony a szélütés vagy más keringési katasztrófa megelőzésében is.

Magyar Formatervezési Díj

Magyar Formatervezési Díj

Csoma Sarolta és Horváth Máté terv kategóriában díjat érdemelt Mix karszéke klasszikus skandináv dizájnelemeken alapul. Szintén a terv kategória díjazottja Németh László és Varga Dénes klasszikus ipari formatervezési munkája, egy flexo nyomdagép, amely a Varga-Flexo Kft.-nek készült.

Diák kategóriában is két díjat ítélt oda a bírálóbizottság. Révész Eszter Újraértelmezett tradíció elnevezésű textilkollekciója ötvözi a tradicionális magyar népi szőttesek világát a korszerű technológiával. A Pákozdi Rebeka által tervezett Onni hátizsák az egészségmegőrzésre és a betegségmegelőzésre fókuszál, a táska egyben tartásjavító hátmerevítő is.

Magyar Formatervezési Díj

Magyar Formatervezési Díj

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíját az Üveges Péter, Bolega Attila és Nádasi Gábor által tervezett Bogányi Grand Piano B-292 nyerte el. Két diákmunka érdemelte ki az Emmi Oktatásért Felelős Államtitkárságának megosztott különdíját: a Chicago Jazz Festival arculata, Serflek Máté munkája, és Veszprémi Gabriella Layers-cipőkollekciója. A Magyar Formatervezési Tanács különdíjasa a Reiner György által fejlesztett SysTents mobiljurtarendszer, amely a jurták tágas térélményét ötvözi a legújabb technológiai megoldásokkal. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának szellemivagyon-diagnózis szolgáltatás különdíját Szabó Márton munkája, a Q&C Nano újgenerációs vízadagoló berendezés nyerte el.

Magyar Formatervezési Díj

A Magyar Formatervezési Díjjal egy időben odaítélt Design Management Díjat azoknak a gazdálkodó szervezeteknek adják át, amelyek a dizájnt és az innovációt az üzleti stratégia integráns részének tekintik. Az elismerést az idén a sixay furniture nyerte el, amely tömörfa-bútorairól vált ismertté.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top