Magyarország kúl

Alig több mint egy perc alatt ér majd fel a Citadellára az új Gellért-hegyi sikló

2020 nyarán már siklóval utazhatnak a turisták az Erzsébet hídtól a Citadelláig a Gellért-hegy oldalában. Másfél percig tart majd az út a 40 személyes kabinokban.

Már biztos, hogy sikló épül a Gellért-hegyen, a Rác Fürdőtől szállítja majd a turistákat a Citadellára. A beruházás elkészülte után várhatóan eltűnnek a turistabuszok a Gellért-hegyről.

Forrás: pixabay

A Főpolgármesteri Hivatal közlése szerint az építkezés még ebben a félévben elkezdődik, már zajlanak a régészeti feltárások az Erzsébet híd budai hídfőjénél. A sikló bejárata a Rác Fürdő mellett induló, a Hegyalja út alatt kialakított aluljáróból nyílik majd, ahol egy nagy buszparkolót is kialakítanak.

Forrás: Walton Imre

A sikló az első, meredekebb szakaszon az Orom utca vonaláig a föld alatt fog futni, az onnantól kezdődő lankásabb szakaszon pedig 2,5-3,5 méter magas hídszerkezeten halad a Citadella sétányig – írja a G7 a felvonó útvonaláról, az út pedig bő egy percig, pontosan 72 másodpercig tart majd.

A tervek szerint a két negyvenszemélyes kabint az olasz Leitner cég szállítaná. A kabinok a budavári siklóval ellentétben csak egy pályán közlekednének, középen egy kiállóval.

A 4-5 milliárd forintba kerülő beruházás munkálatai várhatóan 15 hónapot vesznek majd igénybe, így előreláthatólag 2020-ban utazhatnak a turisták először a Gellért-hegyi siklóval.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top