Magyarország kúl

Félhomállyal és csenddel várta autista vásárlóit a Decathlon

Hétfőn elindult a hazai Decathlon áruházakban a „csendes nyitvatartás”, amikor két órára kikapcsolják a zenét és letekerik a fényeket is az üzletekben. A sportszeráruház így szeretne segíteni az autizmussal élő vásárlóknak.

Október elsejével elindult a „csendes nyitvatartás” a magyarországi Decathlon áruházakban. Mostantól minden hónap első hétfőjén délelőtt 10 és 12 óra között megváltozott körülményekkel üzemelnek az áruházak országszerte: nem szolgáltatnak zenét, csökkentik a világítást, a hangosbemondókat csak biztonsági esetben használják, a kasszasoroknál pedig előreengedik az érintett vásárlókat és családtagjaikat.

A példamutató kezdeményezéssel a vállalat az autizmussal élő vásárlók számára szeretné megkönnyíteni a bevásárlást.

Vásárlók a Decathlon nyíregyházi áruházában – MTI Fotó: Balázs Attila

„Egy munkatársunk felvetésére még tavasszal kezdtünk el foglalkozni ezzel a témával. Talán a vállalati kultúránkból is adódik, hogy maximális nyitottság fogadta az ötletet, így gyorsan eldőlt, hogy közösen belevágunk”– mondta Gulyás Marianna, a Decathlon társadalmi felelősségvállalási vezetője. A Magyarországon egyedülálló kezdeményezésen a sportszeráruház az Autisták Országos Szövetségével (AOSZ) dolgozott együtt.

„Sokan azt gondolják, hogy a probléma a zajok megszüntetésével és a fényhatások csökkentésével egy csapásra orvosolható. Az autizmus – vagy ahogy más néven hívjuk, spektrumzavar – azonban ennél összetettebb és egyénenként változó. Ezért kivételes ez az együttműködés, hiszen a technikai feltételek mellett a Decathlon saját dolgozóit is érzékenyítette” – mondta Kővári Edit, az AOSZ elnöke.

A „csendes nyitvatartás” első két órája zökkenőmentesen zajlott az összes áruházban, az autizmussal élő vásárlók és a dolgozók legnagyobb megelégedésére. A következő ilyen alkalom november 5-én lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top