Magyarország kúl

Magyar cég fejlesztette a világ első jeltolmácsgépét

A SignAll rendszere az egyetlen, amely képes valós időben lefordítani a siket jelnyelvet.

A washingtoni Gallaudet Egyetemen, a világ egyetlen, kifejezetten siketek számára alapított egyetemén helyezték üzembe a világ első jeltolmácsgépét, amelyet a magyar SignAll dolgozott ki – írja az ITcafé. Az egyetem új látogatóközpontjában a siket ügyfélszolgálati munkatársak ennek a rendszernek a segítségével beszélgethetnek a halló látogatókkal.

Fotó: MTI Fotó / Mohai Balázs

A kamerákra épülő rendszer képes valós időben nyelvtanilag helyes, értelmes mondatokra fordítani a jelnyelvet – ahogy arra is, hogy a hallók beszédét egy beszédfelismerő funkció segítségével írásban jelenítse meg.
 
Robotka Zsolt, a SignAll vezetője szerint a fejlesztésnek köszönhetően új karrierlehetőségek nyílhatnak meg a siketek előtt, hiszen akár egy információs pultban is dolgozhatnak jeltolmács segítsége nélkül.
 
A világ országaiban eltérő jelnyelveket használnak, a cég első terméke az amerikai jelnyelv és angol beszélt nyelv közötti fordítást támogatja, ezért jelenleg csak az Egyesült Államokban érhető el. Ugyanakkor a cég a jövőben további jelnyelvek feldolgozásával más országokban, így Magyarországon is elérhetővé kívánja tenni megoldását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top