Magyarország kúl

Budapesten a legmagasabb az átlagfizetés

A fővárosiak mellett a Győr-Moson-Sopron megyében élők is jól keresnek.

Budapest és Győr-Moson-Sopron megye húzza fel az országos átlagot, amikor az átlagkeresetet kiszámolják – írja a HVG a KSH Fókuszban a megyék című kiadványa alapján. Hiába volt 2018 első fél évében 215 ezer forint az átlagkereset az országban, a legtöbb megyében nem érik el a fizetések az átlagot.

Fotó: MTVA / Faludi Imre

A KSH adatai szerint Budapesten 272 ezer, Győr-Moson-Sopron megyében pedig 224 ezer forint az átlagfizetés. A többi megye leszakadása nagyon nagy, Fejér és Komárom-Esztergom megyében ugyan még nettó 200 ezer, de Csongrádban már csak 185 ezer, Bács-Kiskunban 180 ezer, Hajdú-Biharban, Baranyában és Somogyban 177 ezer, Borsod-Abaúj-Zemplén és Zala megyében 169 ezer, Nógrádban 166 ezer, Békésben 158 ezer, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig alig 149 ezer forintot keresnek átlagosan az emberek.

 
A felmérés szerint az elmúlt fél évben a fizikai foglalkozásúak bruttó átlagkeresete 231 ezer forintra emelkedett, a szellemieké pedig 426 ezerre. A szellemi foglalkozásúak keresete a fővárosban volt a legnagyobb (497 ezer forint), Békés megyében pedig a legkisebb (305 ezer forint). A fizikai foglalkozásúak esetében a két szélsőértéket Győr-Moson-Sopron (285 ezer forint) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (172 ezer forint) képviselte.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top