Magyarország kúl

Okosparkolási rendszert tesztelnek Budapesten

A parkolókba telepített szenzorokkal működő alkalmazás folyamatosan mutatja az üres parkolóhelyeket.

Új fejlesztést vezettek be tesztüzemmódban a belvárosi parkolás megkönnyítésére Budapesten. Az V. kerületi parkolókba telepített szenzorokkal működő alkalmazás folyamatosan mutatja a kerületi szabad parkolóhelyeket – jelentette be Belváros-Lipótváros polgármestere.

Szentgyörgyvölgyi Péter kiemelte: a belvárosi forgalom 30 százaléka parkolóhelyet keresőkből áll. Az év végéig tesztidőszakban 135 szenzort működtetnek a parkolókban, a távlati cél, hogy egész Budapesten kifejlesszék a szenzorok hálózatát, aminek köszönhetően kevesebb lehet a dugó.

Képünk illusztráció (Fotó: MTI Fotó / Mohai Balázs)

A beruházást megelőzően közel hatezer kérdőívet küldtek ki, a válaszadók 42 százaléka használná az alkalmazást, ezért kezdtek bele a fejlesztésbe – mondta. A polgármester szerint az okosparkolási rendszer fontos állomás a tranzitforgalom csökkentéséhez, és jelentős lépés az okosváros felé vezető úton. A parkolási díjakból származó bevételt forgatják vissza egy olyan eszköz létrehozásába, amely hatékonyan segíti mind az itt élő, mind a Belvárosban parkolni szándékozó autósokat. 

Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az alkalmazás úgynevezett NB-IoT technológiát használ. A mobilhálózaton elérhető technológia kis adatátvitelre használható, alacsony energiafelhasználású. Az okosvárosokban ez a technológia gyorsan el fog terjedni. A parkolóba beépített eszközben egyebek között SIM-kártya-chip található, öt évre garantált élettartamot biztosító elemmel.

A Vodafone Magyarország Budapest Belvárosában, az V. kerületben olyan parkolószenzorokat telepített, amelyek által Magyarországon is egyedülálló közlekedési infrastruktúra épülhet ki – mondta. A parkolóhely foglaltságát figyelő szenzorok ellenőrzik, hogy a parkolóhely foglalt vagy szabad, a Vodafone NB-IoT hálózatát használva jeleznek a központi szervereknek. A sofőrök mobilalkalmazáson keresztül láthatják a szabad parkolóhelyeket, ahova az általuk preferált navigációs szoftver, majd a közelbe érve az okosparkolást segítő alkalmazás a legrövidebb úton irányítja őket. Emellett a parkolódíj fizetését is elindíthatják az alkalmazásban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top