Magyarország kúl

Két helyet javítottunk a FIFA-világranglistán

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) csütörtökön hozta nyilvánosságra friss világranglistáját. A 49. helyen állunk.

A francia válogatott győzelmét ünnepli az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, a moszkvai Luzsnyiki Stadionban (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

Csapatunk, amely a legutóbbi rangsor elkészítése óta az újonnan életre hívott Nemzetek Ligájában előbb Finnországban kikapott 1-0-ra, majd házigazdaként 2-1-re legyőzte a görögöket, két helyet javított, így a 49. helyen áll – írja az MTI. A magyarok NL-ellenfelei közül Görögország a 42., Finnország az 58., Észtország pedig a 98. pozíciót foglalja el.

A lista élén jelenleg holtverseny van: a vb-bronzérmes belga válogatott egy helyet javított, és a franciák mellé lépett. A rangsor 25 éves történetében még nem volt példa holtversenyre az élen.

A FIFA még az oroszországi világbajnokság előtt bejelentette: a vb után jelentősen átalakul a férfi világranglista pontszámítása, amely már a magyar származású amerikai sportvezető és fizikus, Élő Árpád által kidolgozott és az ő nevét viselő rendszer alapján történik, ahogyan a sakkozóknál is. Az újfajta ranglistaszámítás szerint minden mérkőzés után kapnak vagy veszítenek pontokat a válogatottak. A győzelemért egy, a döntetlenért fél pont jár, de fontosság szerint nyolc kategóriába sorolták a találkozókat. A legkisebb szorzóval (0,5) azokat számítják, amelyeket nem hivatalos nemzetközi játéknapon rendeznek, a legnagyobbal (6) pedig a világbajnoki meccseket a negyeddöntőtől a fináléig. A rendszert a női válogatottaknál már korábban bevezették, a férfiaknál augusztusban tértek át rá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top