Magyarország kúl

Okospark lesz a Városliget

Integrált okostelefonos szolgáltatásokat, a vakokat és gyengénlátókat segítő alkalmazásokat, bringás szervízpontokat, az elektromos autók tankolását lehetővé tévő töltőállomásokat és az egész parkot lefedő wifit ígérnek a fejlesztők.

Az Emobility Forum 2018 című országos konferencián bemutatták Budapest „okos város vízióját” és a Városligetbe tervezett Smart Liget szolgáltatások részletes terveit – írja közleményében a fővárosi önkormányzat és a Liget Budapest Projekt.

A Smart Liget célja, hogy egységes, könnyen hozzáférhető rendszerbe foglalja a ma elérhető legmodernebb infokommunikációs megoldásokat. A tervek szerint a megújuló Városliget valamennyi szolgáltatása – legyen az sporthoz, kultúrához, pihenéshez vagy közlekedéshez kapcsolódó – gyorsan, kényelmesen és személyre szabhatóan elérhető lesz egy okostelefon-alkalmazáson, illetve a Liget honlapján keresztül. A látogatók a Városliget összes intézményébe jegyet válthatnak majd az appon keresztül, és különféle kedvezményeket is kaphatnak a vásárlások után.

Baán László a jövőbe mutat (Fotó: MTI Fotó / Máthé Zoltán)

A smart rendszer az akadálymentességet is támogatni fogja, többek között olyan szolgáltatásokat ígérnek, amelyek a vakok és gyengén látók közlekedését fogják segíteni.

A kerékpárosok számára több szervízpontot is kiépítenek majd, és egy klubtagsági rendszert is bevezetnek, amellyel a tagok öltözőt, zuhanyzót, kerékpártárolót bérelhetnek.

A fejlesztők szerint a Smart Liget rendszeréhez könnyedén kapcsolódhatnak majd az olyan jól ismert szolgáltatások, mint amilyen a Waze, így az autóval érkezők például könnyen megtalálhatják majd a szabad parkolóhelyeket. Az elektromos autók számára az új mélygarázsokban több töltőállomást is kiépítenek majd. A könnyű hozzáférhetőséget és a látogatók kényelmét egy, az egész Ligetet lefedő WIFI-hálózat fogja szolgálni – ígérik a fejlesztők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top