Magyarország kúl

A világ legjobbjai között a magyar mentőkutya

A nyíregyházi Nápolyi gazdájával nemrég jött haza Franciaországból, ahol sikerült bekerülniük az MRT-minősítéssel rendelkező elit egységek közé.

A napokban érkezett haza a franciaországi Villejust-ből Nápolyi, a hétéves nyíregyházi keresőkutya és gazdája, Vincellér Tibor, a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület vezetője – írja a Szabolcsihír.hu. A páros a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség (IRO) által évente megrendezett bevethetőségi teszten vett részt: sikerrel teljesítették a nemzetközi (japán, argentin, szlovén, szlovák, osztrák, olasz, dán) mezőnyben a mentőkutyák és vezetőik legnehezebb vizsgáját, így bekerültek a világszerte alig néhány tucat tagot számláló MRT-minősítéssel rendelkező kutyás egységek körébe. Bede Márta, az egyesület tagja tolmácsként segítette a munkájukat.

Fotó: Facebook / Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület

Az IRO MRT a világ legnehezebb tesztjének számít egy keresőkutya és vezetője számára, akiknek számos előszűrőn kell túljutniuk ahhoz, hogy részt vehessenek a vizsgán. Az idei MRT-t Villejust-ben rendezték, ahol egy szimulált földrengés túlélőit kellett felkutatniuk.

A szervezők igyekeznek mindig valami újjal meglepni a résztvevőket, így lehetetlen teljes mértékben felkészülni a tesztre, mindig vannak kiszámíthatatlan tényezők. A vizsga romkutató részében hét különböző romterületet kell átvizsgálni nappali és éjszakai körülmények között.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top