nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Magyarország kúl
Világraszóló felfedezést tettek az ELTE kutatói

Világraszóló felfedezést tettek az ELTE kutatói

A budapesti egyetem etológusai a kutyák öregedését vizsgálták.
magyarorszagkul
f Ajánlom

Komoly felfedezést tettek az ELTE Etológia Tanszékének kutatói a kutyák öregedésével kapcsolatban. Mint kiderült, az ebek várható élettartama a fajta és a méret mellett egyéb tényezőktől is függ, ilyen például a táplálkozás, az életmód, a genetika és a kutyát élete során érő traumatikus események.

Eredményeikről a Frontiers in Veterinary Science című folyóiratban számoltak be a kutatók. A cikkről szóló összegzés szerint bár a kutyák és macskák sokkal hamarabb öregszenek az embereknél, életük az emberéhez hasonlóan életszakaszokra bontható: kölyökkor, kamaszkor, felnőttkor, időskor és matuzsálemi kor. 

Fotó: MTI/EPA/John G. Mabanglo

Az eredmények némelyike még a kutatókat is meglepte, például az, hogy a kutyát az élete során érő traumatikus események, mint a gazdaváltás, elveszés, menhelyre kerülés, hosszú távú negatív hatásokkal járhatnak a kutya későbbi egészségére nézve.

A kutatók megállapították azt is: a magyar mintában a keverékek bizonyultak egészségesebbnek fajtatiszta társaiknál. A magyarországi fajtatiszta kutyák körében korábban bukkannak fel egészségügyi problémák, mint a keverékeknél. Emellett a legidősebb, tizenkét év feletti korcsoportban is nagyobb a keverékek aránya, mint a fiatalabbaknál, ami arra utal, hogy a fajtatiszták rövidebb ideig élnek, mint keverék társaik – olvasható az egyetem összegzésében.

A kutatás fő célja olyan módszertan kidolgozása, amely kutyáknál is mérhetővé teszi a kognitív hanyatlást, segíti a családi és munkakutyák egészséges élettartamának meghosszabbítását, és egyúttal az emberi öregedés nemkívánatos folyamatainak megértéséhez is hozzájárul. A ELTE Szenior Családi Kutya Program részeként több mint száz idősödő, nyolc évnél öregebb kutya életét követik figyelemmel a kutatók négy éven át.

Az NLCafé keresi az Év Női Startupperét!
3 erős nő, 3 szuper ötlet, 3 vállalkozás Téged ki inspirál a legjobban?

SZAVAZOK!

Megosztás Facebookon