Magyarország kúl

Útra keltek a gólyák Afrika felé

A Körös–Maros Nemzeti Park területén közel ötszáz gólyapár költött, augusztus végére szinte valamennyien útra keltek a telelőhelyek felé.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is mintegy ötszáz pár fehér gólya költött a Körös–Maros Nemzeti Park területén. Augusztus végéig szinte valamennyien útra keltek afrikai telelőhelyeik felé – írja weboldalán a nemzeti park.

A megfigyelések szerint a Kárpát-medencében költő fehér gólyák augusztus 20. táján kezdenek szedelődzködni. Idén is így volt; az elmúlt napokban már csak néhány példánnyal találkoztak a park munkatársai.

Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

A gólyák már július második felében, a fiókák kirepülése után megkezdték a készülődést a hosszú útra. A vonulás előtti gyülekezőhelyeken hamar fel is bomlottak a családok, a gólyák ugyanis a darvaktól eltérően azonnal elengedik a fiókáik szárnyát, amint azok önállóvá válnak.

Mint írják, a fekete gólyák valamivel később, általában szeptember első heteiben kelnek útra, így belőlük még most is láthatunk néhány példányt, ha ellátogatunk a parkba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top