Magyarország kúl

Nem kúl: újabb belvárosi kultkocsma zár be

A Király utcai Kuplungot lebontják, a helyén luxuslakásokat építenek.

Több mint egy évtized után bezár a bulinegyed egyik utolsó romkocsmája, a Kuplung – tudósít az Index. Az üzemeltetők elmondták: a közkedvelt klubot és a hozzá tartozó két másik szórakozóhelyet, a Patentet és a Hableányt lebontják, a helyükön luxuslakások épülnek.

„Ez egy milliárdos beruházás, ami milliárdos haszonnal kecsegtet” – mondta a lapnak nyilatkozva Kováts Péter „Pedro”, a hely tulajdonosa, aki 2004-ben a Fészek kertből a Király utcába vitte a Kuplungot. 2004-ben fél évre vették ki a helyszínt; az elmúlt években körülbelül tizenkét-tizenhárom alkalommal hosszabbítottak szerződést, csak egyetlen olyan, hároméves időszak volt, amikor előre tudtak tervezni. „Az utolsó időszakban hetekre, hónapokra állapodtunk meg a terület tulajdonosaival, ez azért már nem volt egy optimális helyzet” – mondta Kováts.

Fotó: Facebook / Kuplung

A Kuplung a hazai könnyűzenei élet egyik fontos központja volt, köszönhetően többek között annak, hogy a tulajdonosok folyamatosan fejlesztették a helyet: lett rendes színpada, hang- és fénytechnikája, backstage-et és öltözőt is építettek. Itt lépett fel először a magyar zenei élet több meghatározó zenekara is, mint a Halott Pénz, a Blahalouisiana, a Fran Palermo vagy a Middlemist Red.

Kováts elmondta, korábban ők is megpróbálták megvenni a területet, még egy nagyobb hitelt is felvettek volna, ha kell, de sajnos hiába próbálkoztak. Megértik ugyan, hogy a bérbeadók egyetlen szempontja a profit, de nem értenek egyet vele.

Öröm az ürömben, hogy az üzemeltetők nem adják fel: új helyszínt keresnek a legendás klubnak. Mivel a környéken ma már szinte lehetetlen megfizethető áron megfelelő adottságú helyet találni, az évek óta a „következő VII. kerületként” emlegetett Józsefvárosban nézelődnek.                     

Az elmúlt években számos budapesti kulthelyet zártak be, ezekről szóló összeállításunk első, második és harmadik részét is elolvashatják az NLCafén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top