Magyarország kúl

IKEA: Gyűjtöget és selejtez a magyar

Utáljuk a kallódó kábeleket, prospektusokat, és ha vendégek jönnek hozzánk, megszállottan takarítani kezdünk.

Világszerte az emberek húsz százaléka vásárol heti rendszerességgel valamit az otthonába – derül ki az IKEA felméréséből. A lakberendezési vállalat legfrissebb, reprezentatív kutatásában az otthonunkban lévő tárgyakhoz való viszonyunkat, a rendetlenséget és a tárolási szokásokat vizsgálta a 18–65 év közötti aktív magyarok körében.

A felmérésből kiderül, hogy honfitársaink 32 százaléka igyekszik minél kevesebb személyes holmit tárolni a lakásában, harmaduk viszont szívesen gyűjtöget, és kedvenc tárgyait, emlékeit büszkén, jól látható helyen tárolja az otthonában, hogy mindig szem előtt legyenek.

A magyar háztartások 39 százalékában nincs elég hely a személyes tárgyak tárolására, amitől sokunk rendezetlennek, kupisnak érzik az otthonát. Legtöbbször az elektronikai eszközök töltőinek tárolásával, a kábelek elsuvasztásával és a katalógusok, prospektusok elhelyezésével gyűlik meg a bajunk.

Fotó: MTI Fotó / Komka Péter

Minden magyar háztartásban van legalább egy kupifiók vagy lomos doboz, amelyeket előszeretettel használnak ezeknek a tárgyaknak a tárolására. A megkérdezettek 62 százaléka szerint ha több hely jutna tárolásra, tisztább, rendezettebb lenne az otthonuk, 57 százalékuk pedig úgy gondolja, ha mindennek meglenne a helye a lakásban, könnyebb lehetne a takarítás is.

A megkérdezettek 55 százaléka egyenesen elviselhetetlennek tartja, ha nem talál helyet egy-egy ritkán használt holmi raktározására, 69 százalékuk számára pedig kifejezetten zavaró, ha a rengeteg tárgy között nem találja meg azt, amit keres.

Vendégváró nemzet a magyar: a megkérdezettek 77 százaléka azonnal takarítani kezd, ha váratlan vendég érkezik. Legkevésbé a baráti látogatások alkalmával vagyunk szégyenlősek, vagy ha kisgyermekes családot látunk vendégül, de ha a család vagy közeli hozzátartozók jönnek látogatóba, a legkisebb rendetlenséget sem viseljük el

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top