Magyarország kúl

Ilyen lesz a Városligetben épülő Magyar Zene Háza

A zenei intézményben koncertterem, zenetörténeti kiállítóterem, könyvtár, kívül szabadtéri színpad és sok új zöldfelület is lesz.

Augusztus végéig megkezdődik a világhírű japán építész, Fudzsimoto Szu által tervezett Magyar Zene Háza építése a Liget Budapest projekt keretében. Az oktatási, múzeumi intézményként és koncerthelyszínként is szolgáló épület 2020 végén nyithatja meg kapuit – írja az MTI.

Az új épület az egykori Hungexpo-irodaházak helyén jön létre úgy, hogy ezzel együtt több ezer négyzetméter, évtizedek óta kerítéssel lezárt zöldterületet is visszaadnak a parknak.

Az élményalapú zenei ismeretterjesztő központban helyet kap egy különleges „hangdóm” – ebben a félgömb alakú kupolatérben egyedi hangtechnika hoz létre különleges hangtereket –, továbbá egy koncertterem, egy előadóterem, zenepedagógiai termek és egy digitális könyvtár, a ház mellett pedig szabadtéri színpadot is kialakítanak.

A természet ihlette épületeiről ismert Fudzsimoto Szu a Magyar Zene Háza tervezésekor a Városliget hangulatából és a zenéből egyaránt merített. Az épület jellegzetes, lebegő hatású tetejét a hang rezgésének vizuális képe, a hullám ihlette, az oldalfalak a nyitottság és átjárhatóság jegyében üvegből épülnek, míg a tetőre álmodott lukacsos szerkezet, hasonlóan a fák lombjaihoz, átereszti a fényt az épület belső helyiségeibe is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top