Magyarország kúl

3 millió kutya él gazdival Magyarországon

Európai Uniós viszonylatban is élen járunk a háztartásokban élő kutyák számát tekintve. Ma Magyarországon az emberek 36 százaléka lakik kutyás háztartásban, és a jó hír, hogy nagyon szeretjük őket.

Fotó: Thinkstock

A magyar lakosság 36 százaléka tart otthon legalább egy kutyát, állapította meg a Kutyaszemmel program országos reprezentatív kutatása. Ez számokra levetítve azt jelenti, hogy közel 3 millió kutya él gazdival Magyarországon. A nemzetközi statisztika szerint Románia áll a lista élén, ahol az ország lakosságának 46 százaléka él kutyával, és Ausztria kullog a sor végén, ahol csupán 12 százalék az arány. Magyarország a lista elején foglal helyet.

A kutyás háztartások lényegesen gyakoribbak a községekben, mint a városokban, különösen Budapesten. Ennek oka, hogy még mindig szívesebben tartanak az emberek kertes házban kutyát. Mindemellett a megfelelő kutya kiválasztásával és megfelelő gondoskodással egy lakásban tartott eb is teljes életet élhet, tehát nem a kertben tartás a legmeghatározóbb szempont kedvencünk számára, hanem például saját életkorunk, életmódunk és mindennapi szokásaink, amelyek jelentős kihatással vannak a háziállat életére és jóllétére.

Érdekesség, hogy a diplomások és a legnagyobb jövedelműek tulajdonában az átlagosnál ritkábban, míg a középkorúak körében pedig gyakrabban van eb. Ugyanakkor a menhelyi örökbefogadás a lakosság közel egyötödénél népszerű, különösen a 18-29 év közöttiek, a diplomások és a budapestiek körében, illetve azoknál, akiknek nincs kutyájuk. A magyarok 87 százaléka azt is  elvárja egy felelős gazditól, hogy családtagként tekintsen a kutyájára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top