Magyarország kúl

Végre te is megnézheted a legendás Bujtor-film Pogány Madonnáját

Az 1980-ban forgatott Ötvös Csöpi-mozi kedvéért készült szobrot ott állítják ki, ahol a filmben is látható volt: a tihanyi bencés apátság múzeumában.

Szeptember 7-ig látható a tihanyi bencés apátság Múzeumában a Pogány Madonna. Az 1980-ban forgatott filmben szereplő szobrot most ugyanazon a helyen állítják ki, ahol a filmben is látható. Az alkotás a film főszereplője, az azóta már sajnos elhunyt Bujtor István fiának tulajdonában van – írja az Infostart.

A Pogány Madonna című, Bujtor István és Kern András főszereplésével forgatott krimivígjáték a többi Ötvös Csöpi-filmhez hasonlóan nagy siker volt. A Bujtor novellájának filmadaptációjából készült mozi története szerint az apátság múzeumából elrabolnak egy páratlan értékű, Démétér istenasszonyt ábrázoló aranyszobrot, amelyet kedvenc nyomozóinknak kell felkutatniuk – természetesen a dörzsölt tolvajokkal együtt.

„A szobor elkészülése egy külön történet. Volt egy régészeti szakértője, egy vitorlázó felesége. Volt egy minta, ami alapján elkészült, de abszolút korhű. Ami a filmben elhangzik, az rendben van. Három minta készült, ebből egyet teljesen befejeztek, ez van lefestve aranyszínűre. Egyet Ormos Ferenc őriz, aki a technikai rendezője volt A Pogány Madonnának. Nála van egy másik darab, de az nincs teljesen kész, csak készítettek kettőt, hogy ha bármi történik az eredetivel, akkor gyorsan lehessen pótolni. A harmadikat nem tudjuk, hogy hol van” – mondta a lapnak Bujtor Balázs, a legendás színész fia.

A filmet 1981. május 28-án mutatták be a mozik. A Pogány Madonna harminc éven át Holovits György vitorlázóé volt, aki egy verseny fődíjaként nyerte el a film után, később pedig Bujtor István özvegyének ajándékozta. Jelenleg Bujtor Balázs tulajdonában van.

„Barkó Ágoston atya megkért, hogy ki lehetne-e állítani. Szerveztünk Múzeumok Éjszakáját a Pogány Madonna tematikájával, és az nagyon jól sikerült. És akkor én mondtam, hogy mi lenne, ha visszakerülne az apátságba a Madonna, hiszen a film szerint onnan lopták el. Ez egy jó geg, és nagyon örülök, hogy Ágoston atya partner volt” – mesélte Bujtor Balázs.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top