nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Magyarország kúl
Itt a legújabb Oscar-esélyes magyar film

Itt a legújabb Oscar-esélyes magyar film

Kovács István Ostrom című rövidfilmjét a Student Academy Awardson díjazhatják.
magyarorszagkul
f Ajánlom

Újabb magyar film került Oscar-közelbe, a Színház- és Filmművészeti Egyetem mesterszakán diplomázó rendező, Kovács István Ostrom című alkotását beválogatták a Student Academy Awards nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriájának jelöltjei közé. A „Diák Oscart” idén már 45. alkalommal fogják kiosztani, a filmnek hat másik produkcióval kell megmérkőznie.

Fotók: Ostrom Produkció

Az Ostrom története 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik, főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat mosson várva várt randevúja előtt. Életveszélyes terve végrehajtásától sem a szomszédai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani.


 
A főbb szerepeket javarészt bosnyák színészek (Vedrana Bozinovic, Mirela Lambic, Radoje Cupic, Nenad Pecinar) alakítják, míg magyar részről Trill Zsolt és Keszég László tűnik fel a történetben.
 
A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült alkotás a 32 éves Kovács István diplomafilmje a Színház- és Filmművészeti Egyetem mesterszakán, ahol Enyedi Ildikó volt az osztályfőnöke. A szakember korábban ugyanitt Szász János és Janisch Attila hároméves filmrendező alapképzésén tanult. Már az akkori diplomamunkájával, a számtalan fesztiválon díjazott Betonzajjal felhívta magára a figyelmet, később pedig a szintén nagy sikert aratott I. világháborús tévéfilmet, a Szürke senkiket készítette el.


 
 Az Ostrom nemzetközi premierjét a most zajló Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon tartják, míg idehaza az áprilisi Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon debütált a film, ahol különdíjat is kaptak érte az alkotók.

Megosztás Facebookon