Magyarország kúl

Rossz jel: kilátszik az Ínség-szikla a Dunából

A szikla a vízmozgástól függően többé-kevésbé jelenleg is kilátszik. Ez a tartós aszály következményeire figyelmeztet.

Sirályok az Ínség-sziklánál a budai Raul Wallenberg rakpartnál, a Gellért-hegy lábánál (MTI-fotó: Kallos Bea)

Alacsony a vízállás a Duna budapesti szakaszán, kilátszik az Ínség-szikla – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfőn az MTI-vel. A budai oldalon, a Szabadság hídtól északra, a Gellért-hegy lábánál lévő Ínség-szikla szintje alá süllyedhet a vízszint. 

Ez a szikla általában víz alatt van, de a budapesti vízmércén mért 95 centiméter körüli vízállásnál kibukkan a vízből. Ez egy meglehetősen alacsony és viszonylag ritkán mért vízállás. A szikla innen is kapta a nevét, hiszen csak tartós aszály idején „mutatja meg magát” – jegyezték meg.

A tartósan meleg, csapadékszegény időjárás következtében augusztus elejére a magyarországi folyók szinte igen alacsony lett. A Dunán Budapestnél augusztus 13-án reggel 93 centimétert mértek, ami 42 centiméterrel magasabb a 2003-as legalacsonyabb, 51 centiméteres értéknél. A Sajó hazai szakaszán csak 20-30 centiméterrel magasabb a víz szintje, mint a valaha mért legalacsonyabb.

A Duna magyarországi szakaszán kisvizes vízállás mellett sem rendel el a hajózási hatóság teljes hajózási zárlatot. A hajósokat szükség esetén úgynevezett kisvizes bója kihelyezésével segítik a kritikus szakaszokon, még pontosabban kijelölve az aktuálisan hajózható vízi utat – fejtette ki közleményében a vízügyi főigazgatóság.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top