Magyarország kúl

Friss kovásszal és egyedi metszéssel készült idén az ország fehér kenyere

Augusztus 18. és 20. között Budapesten, a Magyar Ízek Utcájában kóstolható a Szent István-napi kenyérverseny három győztes terméke.

A Szent István-napi kenyérverseny győztesei díjnyertes termékeikkel. Balról: Vajda Péter (teljes kiőrlésű kenyerével), Kurdiné Nagy Klára (búzakenyérrel) és Lusztig Ákos (az innovatív kategória győztese). MTI-fotó: Illyés Tibor

A magyar pékek idén is igyekeztek méltó módon megemlékezni az államalapítás ünnepéről, ezért innovatív, teljes kiőrlésű és búzakenyér kategóriában hirdettek termékversenyt – írja az MTI. Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta, hogy a zsűrinek nehéz dolga volt, mivel az alkotók, a pékek egyre nagyobb számban vesznek részt a versenyen.

Az idei év Szent István-napi fehér kenyér kategória nyertese a Várhegyi Deres lett. A Kurdi Family Pék Kft. fejlesztése egy friss kovásszal, 12 órás érlelési folyamat eredményeként készült, cipó formájú ropogós búzakenyér egy csipet kukoricával és egyedi metszéssel.

Az innovatív kategória legjobbját a SZEGA Camembert Kft.-ben Lusztig Ákos pékmester alkotta meg. A mézalmás rozskenyér 70 százalék rozslisztből 24 órás kovásszal készült, méz és almachips hozzáadásával. A különleges kenyeret a pékmester kifejezetten sültekhez, mártásokhoz, szendvicsnek és különböző kencék alá ajánlja, de jellege miatt lekvárral és mézzel is ízletes.

A teljes kiőrlésű kategóriában Takó Zoltán pékmester kenyere lett a legjobb a Pedró Pékség Kft. jóvoltából. A Hajsza névre keresztelt kenyértönköly-, rozs- és zablisztből készül 24 órás rozskovász élesztéssel, de az összetevők között napraforgó, tökmag és zabpehely is található. Belsejét tekintve kissé nedves, sokáig friss és ropogós, bagett formájú kenyér, amely sajtokhoz és borok mellé is kiváló.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top