Magyarország kúl

Szupercuki kisgibbon született Nyíregyházán

A Nyíregyházi Állatpark fehérkezű gibbonpárjának ez a negyedik kölyke.

Megszületett a negyedik fehérkezű gibbon a Nyíregyházi Állatparkban. A kéthetes utód minden percét anyja hasán csimpaszkodva tölti – közölte Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark szóvivője szerdán az MTI-vel. 
 
Az Európai Fajmegőrzési Program keretében egy svéd állatkertből érkezett nőstény és a Magyarországon született hím már 2007 óta együtt él, ez a negyedik kölykük.

Fotó: MTI Fotó / Balázs Attila

A fehérkezű gibbonok szigorúan monogám párkapcsolatban élnek, a nőstények harminchetes vemhesség után általában egy kölyköt hoznak a világra, négy-hét hónapos koráig szoptatják. A szülőpár napfelkeltekor duettet énekel, jelezve lakó- és táplálkozási területük határait. A különleges éneket a látogatók és a park hoteleiben megszállók a kora reggeli és a déli órákban is hallhatják.
 
A gibbonok a legakrobatikusabb főemlősök, minden egyes porcikájukkal a fákon való élethez alkalmazkodtak. Karjuk hossza kétszerese testhosszuknak, az egyik kezükről a másikra lendülve közlekednek a fákon.
 
A természetben veszélyeztetett állatok. A faj egykor Délkelet-Ázsia hatalmas trópusi erdeiben élt Burmától a Maláj-félszigeten át a Nagy-Szunda-szigetekig, ám élőhelyének drasztikus csökkentése, az állatkereskedelem és az orvvadászat miatt egyedszáma erősen lecsökkent.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top